Hemmuseets färgstarka historia

Ilana Rimón

Fanjunkars byggdes i början av 1800-talet som ett soldattorp på Sjundby gårds mark, invid Kungsvägens norra sträckning. Till torpet hörde egna gårdsbyggnader och en trädgård med många blomsterrabatter och trädgårdsland. Åren 1863–1871 bodde en ung Alexis Stenvall på torpet. Stenvall, som antog författarnamnet Aleksis Kivi, skrev sin roman Sju bröder och flera viktiga pjäser och dikter i kammaren på Fanjunkars.

Fanjunkars i Sjundeå
Fanjunkars © Aleksis Kivis skola

När släkten Lönnqvist dött ut fick torpet nya invånare. Sjundeå svenska skola drevs länge i byggnaden, tills Sjundby gårds ägare överlät den till den lokala hembygdsföreningen. Hembygdens Vänner i Sjundeå öppnade Aleksis Kivis hemmuseum i byggnaden 1934.

När Sjundeåregionen blev en del av Porkala arrendeområde 1944 blev man tvungna att lämna museet och evakuera allt lösöre. När Porkala återlämnades 1956 upptäckte man att bara stenfoten fanns kvar av museet. Platsen markerades länge endast med en minnesplakett, tills en stiftelse grundades 2002 i syfte att stödja projektet att bygga ett nytt Fanjunkars. På den ursprungliga tomten restes snart Nya Fanjunkars, som är byggt med traditionella metoder och enligt modell från 1800-talet.

Nya Fanjunkars invigdes 2006 som Sjundeå kommuns kulturhus och Aleksis Kivis hemmuseum. Idag ordnas evenemang, fester och olika sammankomster i den stämningsfulla salen.

Vi firar födelsedag!

Aleksis Kivis födelsedagsprocession
Aleksis Kivis födelsedagsprocession. © Aleksis Kivis skola

Födelsedagsjippot kan göras mycket pampigt, så att det nästan säkert intresserar lokala medier. Kontakta medierna aktivt! Samtidigt kan man puffa för såväl ortens historia och bemärkta personer som kulturarvsfostran.” – Hilkka Toivonen, stiftelsen Pro Fanjunkars

Endast hundra meter från hemmuseet ligger enhetsskolan Aleksis Kiven koulu. Hösten 2014 ville skolans niondeklassare fira Aleksis Kivis födelsedag och föra fram traktens kulturarv. Det tog inte länge förrän museet och skolan slagit sina påsar ihop. Stiftelsen Pro Fanjunkars sekreterare Hilkka Toivonen var mycket nöjd med samarbetet: det gemensamma målet var ju att fostra barnen i regionen till att känna sig som hemma på Fanjunkars och museet.

Hemmuseet har under årens lopp arbetat mycket med kulturmiljöfostran. Kommunens daghem och skolelever har redan som mycket unga lockats att komma till Fanjunkars och bekanta sig med Kivis liv. Utöver de normala guidade rundturerna har man tillsammans med barnen gjort en film, hållit lekstunder med traditionella lekar, samlats till picknick i trädgården och till och med ordnat skolfotografering. Födelsedagsfesten passade utmärkt in i bilden.

Arrangörerna hade bara ett par veckor tid på sig att förbereda festen och performansen. Man började med att fundera på grunden för en födelsedagsfest. Bland annat ville man ha gäster, sång, tal och annat program samt naturligtvis födelsedagstårta. Allas insats behövdes för förberedelserna. Somliga fick i uppgift att välja ut vissa av Kivis texter och tonsättningar av dessa till musikprogrammet. Ett tårtteam hade ansvaret för tårtorna.

Aleksis Kivis födelsedag firas på Fanjunkars
Aleksis Kivis födelsedag firas på Fanjunkars. © Aleksis Kivis skola

Födelsedagsbarnet måste naturligtvis också infinna sig. En Kartong-Aleksis i naturlig storlek tog form på golvet i Pilvilinna, skolans bildkonstklass, och Albert Edelfelts målning fick tjäna som modell för ansiktsdragen.

Den 10 oktober firades Kivi först i skolans matsal med sång och födelsedagstårta. Sedan utlovades en festprocession, där Kartong-Aleksis bars i gullstol längs byvägen från skolan till museet. Längs vägen hade många intresserade samlats för att få se processionen.

Väl framme stod borden dukade i museets sal och bjudningen kunde börja. Först höjde man en skål för nationalförfattaren och sedan var det dags för godsaker och gratulationssånger. Gästerna fick njuta av musik och recitationer som inspirerats av Kivi. Hilkka berättade för gästerna om Kivis liv på Fanjunkars. Det var en avspänd och nöjd skara som styrde kosan hemåt efter den ovanliga skoldagen.

Publicerad 09-01-2018 kl. 11.42, uppdaterad 17-09-2018 kl. 11.18