Tietoa omasta ympäristöstä

Millaisia muinaisjäännöksiä löytyy lenkkipolkuni varrelta? Kuinka vanha mahtaa olla lähitilan päärakennus ja keitä siellä on asunut? Miten kaupunginosaani on käsitelty asema- tai yleiskaavassa, ja mikä on läheisen ostoskeskuksen tulevaisuus? Oman alueen kulttuuriympäristöstä on saatavilla runsaasti tietoa erilaisten selvitysten, portaalien ja rekistereiden kautta.

Pronssikautisia röykkiöitä Itä-Helsingissä.
Erilaisista tietopalveluista löytyy runsaasti tietoa oman lähiympäristön kohteista. Kuvassa Massängenin pronssikautisia röykkiöitä Itä-Helsingissä. © Kuva: Jonina Vaahtolammi.

Verkosta löytyy useita kaikille avoimia valtakunnallisia rekistereitä ja lisäksi esimerkiksi kunnilta ja maakunta- ja kaupunginmuseoilta saa tietoa lähialueiden kulttuuriympäristöstä. Myös monet yhdistykset, aktiiviset kansalaiset ja koulut keräävät tietoa omasta ympäristöstään.

Valtion ympäristöhallinto tarjoaa rakennusperintöä, perinnebiotooppeja ja valtakunnallisesti merkittäviä maisema-alueita koskevaa tietoa. Museovirastosta voi saada tietoa muun muassa valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä, arkeologisesta kulttuuriperinnöstä ja hylyistä. Myös museoiden, arkistojen ja kirjastojen yhteisestä hakupalvelusta Finnasta löytyy monenlaista kulttuuriympäristöön liittyvää tietoa.

Tutki aineistoja ja tee löytöretkiä omaan ympäristöösi!

Julkaistu 20.11.2015 klo 13.51, päivitetty 11.10.2019 klo 14.36