Kansalliset kaupunkipuistot

Talvinen Porvoo Talvinen Porvoo. Kuva: Kansallisten kaupunkipuistojen verkosto / Porvoon kaupunki.

Kansallisten kaupunkipuistojen tavoitteena on säilyttää kaupunkiluontoa ja rakennettua kulttuuriympäristöä laajana, eheänä kokonaisuutena. Ne esittelevät suomalaisen kaupunkielämän, -kulttuurin ja -luonnon parhaita puolia. Kansalliset kaupunkipuistot ovat osa kestävää kaupunkisuunnittelu ja -rakentamista.

Suomessa on tällä hetkellä yhdeksän kansallista kaupunkipuistoa. Hämeenlinnan kaupunkipuisto perustettiin ensimmäisenä, vuonna 2001. Viimeisimpänä tulokkaana, 11. joulukuuta 2017, perustettiin Kuopion kansallinen kaupunkipuisto.

aulanko Näkymä Aulangon näkötornista. Kuva: Kansallisten kaupunkipuistojen verkosto / Hämeenlinnan kaupunki.

Moni kaupunki selvittää parhaillaan mahdollisuuksia perustaa kansallinen kaupunkipuisto. Hakemuksen tekee kaupunki, ja perustamisesta päättää ympäristöministeriö. Hakemista valmistellaan yhteistyössä kaupungin eri toimijoiden, kaupunkilaisten sekä puiston alueella maata tai rakennuksia omistavien tahojen kanssa. Kaupunkipuistojen tunnustamisessa huomioidaan niiden sisältö, laajuus ja eheys, ekologisuus ja jatkuvuus sekä kaupunkikeskeisyys.

Kansalliset kaupunkipuistot tarjoavat urbaaneja tapahtumia, rakennusperintöä ja historiaa, kaupunkiluontoa ja puistoja – jokaiselle jotakin. Kaupunkipuistot ovat helppo tapa tutustua suomalaiseen kaupunkielämään.

Julkaistu 3.10.2018 klo 12.45, päivitetty 26.9.2019 klo 14.00