Susanna Ikola ja Jonina Vaahtolammi (toim.)
Joka kesä Lapualla sijaitsevan Ränkimäen talomuseon rakennukset ja pihapiiri täyttyvät kahdeksi heinäkuiseksi viikoksi sadoista leikkivistä lapsista. Kauniilla kelillä nuoret ohjaajat vetävät pihaleikkejä idyllisessä ympäristössä, vanhojen rakennusten pihoilla, ja sateen sattuessa kuullaan tarinoita ja leikitään sisäleikkejä museon tunnelmallisessa tuvassa.
Sadat lapset osallistuvat jokakesäiseen Perinneleikit-tapahtumaan Ränkimäen talomuseolla Lapualla. © Kuva: Lapua-Seura.
Paikallinen kotiseutuyhdistys Lapua-Seura on järjestänyt Perinneleikit-tapahtumaa omistamansa talomuseon alueella jo vuodesta 2002. Tänä kesänä Ränkimäen talomuseolla leikittiin jo 16. kerran.
– Samalla kun lapset oppivat tuntemaan vanhoja perinneleikkejä, vanhat rakennukset ja niiden historia tulevat tutuksi. Esineiden kautta tarinoimme heille entisaikojen tapoja ja elämää, ja joskus järjestetään työnäytöksiä sepän pajassa tai heinäpellolla, kertoo Lapua-Seuran sihteeri Ulla Latomäki.
Lasten ohjelmasta elävyyttä museolle
Vuonna 2002 Lapua-Seura kamppaili vaikean ongelman edessä. Seuran omistama Ränkimäen talomuseo ja siihen kuuluvat viisitoista rakennusta olivat huonokuntoisia, eikä rahaa korjauksiin juuri ollut. Lahjoituksina museonmäelle saadut kulttuurihistoriallisesti merkittävät rakennukset olivat vaarassa lahota niille sijoilleen.
Perinneleikit-tapahtumaan palkataan joka kesä paikallisia nuoria leikkien ohjaajiksi. © Kuva: Lapua-Seura.
Seurassa pohdittiin keinoja rakennusten pelastamiseksi. Hiljaiseksi käyneen museon ja Lapua-Seuran toimintaa olisi jollain tavalla virkistettävä. Museon elvyttämiseksi päätettiin järjestää toimintaa lapsille, koska lasten viihtyessä, viihtyisivät alueella myös aikuiset. Aktiivinen toiminta museolla houkuttelisi lisää osallistujia seuran toimintaan ja näin voitaisiin hakea avustuksia.
Perinneleikkejä vetämään palkattiin alusta asti paikallisia nuoria, jotka myös osallistuivat talomuseon hoitoon ja ylläpitoon. Palkatut nuoret ovat olleet motivoituneita ja huolellisia, ja innokkaita hakijoita vetäjiksi on riittänyt joka kevät. Paikalla on toki myös seuran aikuisia varmistamassa tapahtuman sujuminen ja turvallisuus. Viime vuosina joka kesä on palkattu noin 25 nuorta vetäjää, joista puolet ovat olleet leikittämässä jo edellisenä vuonna. Seura on siis suosittu kesätyöllistäjä Lapualla.
Tapahtuman nimeksi tuli Perinneleikit, vaikka tarkoitus olikin leikkiä kaikkea mitä lapset haluaisivat. Leikit kestävät päivittäin kaksi tuntia, ja leikkien aikana vanhemmat voivat tutustua talomuseoon ja asioida Lapua-Seuran pyörittämässä kahviossa.
Aktiivisesta toiminnasta kulttuuriympäristösitoumus
Jo ensimmäisistä päivistä lähtien tapahtuma oli menestys, Perinneleikkien suosio ja merkitys ylitti kaikki Lapua-Seuran odotukset. Toisena leikkikesänä tapahtuma pidennettiin kaksiviikkoiseksi, ja vuosi vuodelta ohjaajakatras on kasvanut. Parhaimpina päivinä leikkijöitä on temmeltänyt alueella yhtäaikaisesti yli 150. Koko kaksiviikkoisen tapahtuman aikana alueeseen on tutustunut yleensä muutama tuhat ihmistä.
Perinneleikit ovat tuoneet toivotusti mukaan uusia aktiiveja ja elvyttäneet sekä museon, että Lapua-Seuran toimintaa. Leikkien alkupäivien jälkeen museoalueella on tehty lukuisia korjaus- ja entisöintitöitä, ja suurimmat rakennuskantaa uhkaavat onnettomuudet on saatu ehkäistyä.
Perinneleikit tuovat Ränkimäen museolle lasten lisäksi myös paljon aikuisia tutustumaan talomuseon alueeseen. © Kuva: Lapua-Seura.
Tapahtuman paisuessa, alkoi se kuitenkin syödä seuran vähiä resursseja. Perinneleikit-tapahtuma on haluttu pitää maksuttomana ja ikärajattomana, koska näin on ajateltu tavoitettavan mahdollisimman suuri joukko leikkijöitä ja alueeseen tutustuvia aikuisia. Vähitellen tapahtuman järjestämiseen on onneksi saatu myös ulkopuolista avustusta eri lähteistä, mutta vapaaehtoisuudella on edelleen tärkeä osa sen järjestämisessä.
Vuonna 2016 Lapua-Seura teki kulttuuriympäristösitoumuksen, jossa se sitoutui toteuttamaan tapahtumaa ja samalla edistämään kulttuuriympäristön säilymistä ja kansalaisten, erityisesti lasten tietoisuutta sen merkityksistä. Perinneleikit-tapahtumassa tärkeä asia tuleekin kuin huomaamatta ja leikkien tutuksi.
Perinteitä ja leikkejä vanhoille ja nuorille
Tapahtuma tunnetaan alueella hyvin ja jo keväisin kysellään tulevan kesän ohjelmaa ja aikatauluja. Myös Lapuan kaupunki antoi seuralle tunnustusta arvokkaasta työstä myöntämällä seuralle vuoden 2016 Lapualainen Kulttuuriteko -tunnustuksen.
Toiminnassa myös sukupolvet kohtaavat, esimerkiksi paikallisen vanhainkodin asukkaat ovat päässeet retkille museoalueelle katsomaan perinneleikkejä. Tapahtuma on ollut antoisa ja hauska myös järjestäjille.
– Meillä on todella virkistävä kaskiviikkoinen taas tulossa ensi kesänä. Nykyisistä pienistä leikkijöistä tulee isona meille ohjaajia ja usein he kertovat, että meillä on ollut täällä niin ihanaa. Nyt me haluamme antaa näille pikkuisille yhtä hienoja kokemuksia, kertoo Ulla Latomäki.
Lisätietoja:
Lapua-Seura Facebookissa
Lapua-Seuran kulttuuriympäristösitoumus