Hyppää sisältöön

Kulttuuriympäristösitoumus

Oma koti, kylänraitti tai kotikatu, piha tai puisto, mökki tai mummola – oma ympäristösi on arvokasta kulttuuriympäristöä. Sen hoitaminen ja siitä nauttiminen tuo iloa ja hyvinvointia.

Monet meistä vaalivat ympäristöään tavalla jos toisellakin. Aiotko sinä istuttaa kukkasipuleita kadunvarteen, osallistua kylätapahtuman järjestämiseen, maalata mökin tai tehdä jotain muuta ympäristösi hyväksi? Haluaisitko teoillesi näkyvyyttä? Silloin kulttuuriympäristösitoumus on sinua varten!

Jyväskylän kotiseutupäivät
Suomen Kotiseutuliitto on omassa kulttuuriympäristösitoumuksessaan haastanut kaikki jäsenensä tekemään sitoumuksia. Kuva Valtakunnallisilta kotiseutupäiviltä Jyväskylästä. © Kuva: Jyväskylän kaupungin kulttuuripalvelut.

 

Kaikki voivat tehdä kulttuuriympäristösitoumuksen

Sitoumus voi olla iso tai pieni teko ympäristön hyväksi. Sen voi tehdä yksityishenkilö, yhteisö tai yritys. Jokainen teko ja toimija ympäristömme hyväksi on tärkeä!

Mitä hyötyä kulttuuriympäristösitoumuksesta on?

  1. Sitoumuksella saat näkyvyyttä omalle työllesi ja sinulle tärkeälle ympäristölle, kun Kulttuuriymparistomme.fi uutisoi uusista sitoumuksista.
  2. Oman toiminnan ja sitoumuksen suunnittelu, tavoitteiden ja mittarien miettiminen on antoisaa. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.
  3. Yhdessä olemme enemmän. Lisäämme ympäristön arvostusta, kannustamme muita sen hyvään hoitoon ja tuemme kestävää kehitystä!

Miten teen kulttuuriympäristösitoumuksen?

Kulttuuriympäristösitoumukset ovat kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksia. Voit antaa oman sitoumuksesi kirjautumalla sitoumus2050.fi -sivulle ja täyttämällä sieltä löytyvän lomakkeen. Voit määrittää sitoumuksesi sisällön, tavoitteet, mittarit ja aikataulun itse. Valitse myös kestävän kehityksen tavoitelistasta yksi päätavoite ja mahdolliset muut tavoitteet, joita sitoumus tukee. Muistathan lisätä asiasanoihin #kulttuuriympäristö!

Inspiraatiota omaan sitoumukseesi voit etsiä jo tehdyistä sitoumuksista. Linkit eri toimijoiden sitoumuksiin löytyy oikealta palstalta. 

Kaipaatko lisätietoja tai apua sitoumuksen tekemiseen

Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus-sivusto

Tietoa kulttuuriympäristösitoumuksesta ympäristöministeriön verkkosivuilla

Ota yhteyttä: suunnittelija Hanna Hämäläinen, ympäristöministeriö. Sähköposti: etunimi.sukunimi@ym.fi, puh. 0400 143 956

Ajankohtaista aiheesta RSS

Juokslahden saunakylä Jämsä

Saunakylän pelastaminen palkittiin Keski-Suomen kulttuuriympäristöpalkinnolla

21.12.2017
Kahdeksannen kerran jaettu Keski-Suomen kulttuuriympäristöpalkinto myönnettiin tänä vuonna Suomen Saunakulttuuri ry:lle Jämsän Juokslahden saunakyläprojektin ansiokkaasta toteuttamisesta. Kunniakirjat myönnettiin Lemettilän tilalle Petäjävedellä ja Hankasalmen kotiseutuyhdistykselle.
Lapua-seuran Perinneleikit-tapahtuma

Perinneleikkien kautta menneisyys tutuksi

30.10.2017
Susanna Ikola ja Jonina Vaahtolammi (toim.)
Joka kesä Ränkimäen talomuseo täyttyy heinäkuisen Perinneleikit-tapahtuman ajaksi sadoista leikkivistä lapsista. Lapua-Seuran tapahtuma on tuonut talomuseolle kaivattua elämää ja on osa seuran kulttuuriympäristösitoumusta.

Julkaistu 11.1.2018 klo 15.44, päivitetty 17.9.2019 klo 16.16