Kaavasuojelu

Maankäyttö- ja rakennuslaki (MRL) ohjaa kulttuuriympäristön huomioimista maankäytön suunnittelun eri tasoilla. Kaavoituksessa on huomioitava valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet, joiden tehtävänä on varmistaa muun muassa kansallisen kulttuuri- ja luonnonperinnön säilyminen. Maakuntien liittojen laatimat yleispiirteiset maakuntakaavat viitoittavat kuntien vastuulla olevien yleiskaavojen ja yksityiskohtaisempien asemakaavojen suunnittelua.

Annalan puutarha-alue.
Annalan puutarha-alue. © Kuva: Pirjo Ferin-Westerholm, YHAn kuvapankki.

Rakennuksia ja alueita voidaan merkitä suojeltavaksi asemakaavassa ja liittää niihin suojelua tukevia määräyksiä. Kaavasuojelu onkin yleisin tapa huomioida kulttuurihistoriallisesti arvokkaat kohteet maankäytössä. Tiedot oman alueen suojelluista kohteista ja niihin liittyvistä suojelumääräyksistä saa kunnan kaavoitusviranomaiselta.

Rakentamista koskevat velvoittavat määräykset on koottu Suomen rakentamismääräyskokoelmaan. Lisäksi korjausrakentamista ohjataan useilla asetuksilla.

RSS

Artikkeleita aiheesta

Puu-Käpylän kaavoituskiista - Kulttuuriympäristöön kohdistuvien asenteiden muuttumisesta 1960-luvulla 17.11.2011 10.54
Aura Kivilaakso
Kulttuuriympäristöön kohdistuneet asenteet muuttuivat 1960-luvulla ja modernin kaupungin ihannointi johti monien rakennusten purkamiseen. Myös Puu-Käpylän puutarhakaupunki Helsingissä kaavoitettiin uudisrakentamiselle, mutta suunnitelmat nostivat laajan kohun.
Raahen ruutukaava-alueen saneeraus ja suojelu 10.12.2007 11.18
Juho Rajaniemi
Päätös suuren terästehtaan eli Rautaruukin sijoittamisesta Raahen seudulle 1960-luvulla johti ennen näkemättömään väestönkasvuun ja tarpeeseen kaavoittaa Raaheen uusi keskusta. Prosessi ei ollut helppo ja se herätti aikanaan paljon keskustelua.
Julkaistu 27.11.2015 klo 11.06, päivitetty 19.9.2019 klo 11.14