Hyppää sisältöön

Tunne perintösi, jaa tarinasi 2018

jaatarina

Euroopan kulttuuriympäristöpäivillä juhlitaan Suomessa vuonna 2018 kulttuuriperintöä.
Euroopassa juhlitaan koko vuosi teemalla European Heritage: The Art of Sharing.

Tunne perintösi, jaa tarinasi

Teemavuoden otsikko kutsuu kehittämään kulttuurista osaamista yhdessä. Tehdään kulttuuriperinnöstä kohtaamisen paikka ja vuoropuhelun väline!

Teemavuonna keräämme ja tallennamme tarinoita kulttuuriperinnöstä yhteistyössä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kanssa.

  • Mitä kaikkea sinä tiedät ja taidat omasta kulttuuriperinnöstäsi?
  • Miltä sinun kulttuuriperintösi näyttää, kuulostaa, tuoksuu ja tuntuu?
  • Miten menneisyyden tunneperintö vaikuttaa sinuun nyt?
  • Mistä haluaisit tietää, kokea ja oppia lisää?
  • Mitä haluat kertoa omasta ja ymmärtää muiden kulttuuriperinnöstä?
  • Mitä kaikkea kulttuuriperintö on ja miten sen tarina jatkuu?
tunnefyysisesti

Teemavuonna nostetaan esiin muun muassa arki, perhe, suku, mikrohistoria, sekä eri ikäisten ihmisten ja yhteisöjen perintö – meidän jokaisen tarinahan on eurooppalaista kulttuuriperintöä.

Yhteisiä eurooppalaisia rakennusaineita löytyy myös taiteesta, elokuvakerronnasta, rakentamisen tavoista ja tarinaperinteestä. Demokratiaa ja ihmisoikeuksia pidetään usein yhteisinä europpalaisina arvoina. Miten ne näkyvät kulttuuriperinnössämme?

Tapahtumanjärjestäjiksi toivotaan esimerkiksi kirjastoja, arkistoja, museoita, sukuseuroja ja muita yhdistyksiä, sekä kaikkia aiheesta kiinnostuneita – jokainen on tervetullut järjestämään ohjelmaa kulttuuriympäristöpäiville. Tapahtumapaikka voi olla mikä tahansa lähiympäristön kohde: kulttuuriperintöä löytyy vaikkapa seurantaloilta, koulunpihoilta, muistomerkeiltä, nuorisotaloilta, lähimetsistä ja kaupunkien keskustoista. Aiemmin on järjestetty esimerkiksi retkiä, kylä-  ja kaupunginosajuhlia, opastettuja kierroksia, työpajoja ja avointen ovien päiviä - voit myös keksiä aivan oman tavan juhlistaa kulttuuriperintöä!

juhlatseurantalolla
Kulttuuriympäristöpäiviin kuuluu myös Seurantalopäivä. Västilän Voimantalolla tanssitaan. © Jussi Kirjasniemi
EYCH2018logoturkoosi

Kulttuuriperintövuosi 2018

 

Euroopan kulttuuriympäristöpäivien vuositeema laajempaan eurooppalaisen kulttuuriperinnön teemavuoteen, jota Suomessa koordinoi Museovirasto. Euroopan kulttuuriympäristöpäivät ovat yksi tärkeimmistä tavoista toteuttaa kulttuuriperintövuotta. Suomessa keskiöön nostetaan jokaisen osallisuus kulttuuriperintöön.

Lue lisää: Kulttuuriperintövuosi 2018

kokoeurooppa
 
Julkaistu 8.11.2017 klo 15.27, päivitetty 29.10.2018 klo 13.21