Euroopan rautateiden teemavuosi 2021

Euroopan rautateiden teemavuosi 2021, junan oven läpi näkyy kaksi ihmistä.
 

Vuonna 2021 vietetään Euroopan rautateiden teemavuotta. Teemavuonna tuodaan esiin rautateitä ja junaliikennettä turvallisena ja kestävänä tapana liikkua. Erilaisissa tapahtumissa ja hankkeissa ympäri Euroopan korostetaan rautateiden monia ulottuvuuksia. Esiin nousee myös rautateiden rooli Euroopan kulttuuriperinnössä.

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät tukee rautateiden teemavuotta. Tapahtumajärjestäjät voivat halutessaan huomioida rautatieteeman omissa tapahtumissaan. Rautatieasemat, asemapuistot ja muut junamatkailuun liittyvät kohteet sopivat mainiosti kulttuuriympäristöpäivien tapahtumapaikoiksi. 

Rautateiden teemavuonna kulttuuriympäristöpäivien tapahtumissa voi:

  • Esitellä asemien historiaa verkossa tai opastuksella
  • Järjestää turvallisen perhetapahtuman asemapuistossa
  • Käsitellä seminaarissa paikkakunnan rautatiehistoriaa
  • Kerätä rautateihin ja junamatkustamiseen liittyviä muistoja ja esitellä niitä
  • Tarjoa yleisölle kyyti museojunan tai resiinan kyydissä
  • Järjestää muun teemaan sopivan kampanjan, etä- tai lähitapahtuman

Tapahtumissa voi pohtia rautateitä ja junamatkailua monista eri kulmista, tai tuoda esille rautatiet ja junamatkailun ympäristöystävällisenä, tulevaisuuden liikkumistapana. 

Euroopan rautateiden teemavuosi on Euroopan komission ja neuvoston nimeämä teemavuosi, jolla edistetään rautateitä kestävänä, innovatiivisena ja turvallisena liikennemuotona. Suomessa teemavuodessa on mukana myös Liikenne- ja viestintävirasto Traficom. 

Julkaistu 21.4.2021 klo 8.14, päivitetty 21.4.2021 klo 9.51