Hyppää sisältöön

Vinkkejä etä- ja omatoimitapahtumiin

Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tapahtuman voi järjestää myös etä- tai omatoimitapahtumana. Tällöin kiinnostuneet voivat tutustua kulttuuriperintöön itselleen sopivana aikana omalla porukalla retkeilemällä tai vaikka omalta kotisohvalta käsin. Lue alta vinkkimme, miten voit esitellä sinulle tärkeitä tarinoita myös etänä!

Seitsemän sillan kulttuuripyöräilyreitti Ilmajoella.
Seitsemän sillan kulttuuripyöräilyreitti Ilmajoella. © Kuva: Sonja Pitkäjärvi.

Järjestä virtuaaliopastus

Virtuaaliselle opastukselle voi yleisö osallistua myös toiselta puolelta Suomea – tai Eurooppaa. Opastuksella voidaan kiertää museossa, kiinnostavassa rakennuksessa tai lähiympäristön kohteella. Opastuksen voi videoida ja tarjota omilta verkkosivuilta tutustuttavaksi tai lähettää suorana lähetyksenä Facebookissa tai Instagramissa.

Verkkoluennolta tietoa kulttuuriympäristöstä

Etä- ja verkkoluennoilla voitte esitellä esimerkiksi kiinnostavan rakennuksen historiaa ja siihen liittyviä tarinoita, läheistä muinaisjäännöskohdetta tai näyttelyä. Luentoja voi toteuttaa Facebookissa, Instagramissa tai Zoomissa – muitakin sovelluksia toki löytyy.

Näppärät verkkonäyttelyt

Verkkonäyttelyyn voi koota tarinoita, kuvia tai vaikka videoita ja ääninäytteitä. Kertoisitko näyttelyllä omasta kaupunginosastasi, lähiseudun tarinoista tai maiseman merkityksestä? Verkkonäyttelyn voi koostaa omille verkkosivuille tai hyödyntää erilaisia kuvapalveluita, kuten Flickriä tai Instagramia.

Omatoimitalkoot

Talkoot voi järjestää myös omatoimiversioina! Laittakaa sovittuna aikana tarjolle välineitä vaikka pihan haravointiin. Talkooeväät innokkaat voivat pakata reppuun, ja nauttia kahvit omasta termospullosta. 

Opastettu kierros omin päin

Kulttuuriperintökohteella voi olla sateenpitävässä paikassa jaossa karttoja, joiden avulla alueeseen ja sen tarinoihin voi tutustua itselle sopivana aikana. Omatoimisen kierroksen voi toteuttaa myös erilaisilla mobiiliopaspalveluilla, kuten eMuseolla tai Seinättömällä museolla, jos on niissä mukana. 

Houkuttele liikkumaan bingolla tai suunnistuksella

Tee lähiseudun kohteista bingo tai suunnistus! Jaa bingo tai suunnistuskartta verkkosivuilla tai sosiaalisessa mediassa, ja pyydä osallistujia jakamaan tunnelmat muillekin. Keksittekö reitin kiertäneille palkinnon?

Järjestä oma tempaus!

Millä muulla tavalla lähiympäristöön voi tutustua ja itselle tärkeää kohdetta esitellä muille? Eväsretkeiletkö kivaan kohteeseen perheesi kanssa, jaatko kuvia sosiaalisessa mediassa tai teetkö itse taidetta? 

Vinkkaamme myös lisää esimerkkejä etä- ja omatoimitapahtumista Facebook-sivuillamme

Kerro kulttuuriympäristöretkistäsi sosiaalisessa mediassa tunnisteella #kulttuuriympäristöpäivät. Kuviasi saatetaan jakaa edelleen @kulttuuriymparistomme Instagram-tililtä.

Kulttuuriympäristöpäivien teemaviikkoa vietetään tänä vuonna 7.-13.9.2020 teemalla Kasvun paikat.

Ilmoita järjestämänne tapahtumat kalenteriin!

Muista ilmoittaa etä- ja omatoimitapahtumasi mukaan Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaan täällä: https://www.kulttuuriymparistomme.fi/fi-FI/Ajankohtaista/Tapahtumat/Ehdota_uutta_tapahtumaa

Tervetuloa juhlimaan yhteistä kulttuuriperintöä myös etänä ja omatoimisesti!

Julkaistu 28.4.2020 klo 8.47, päivitetty 18.5.2020 klo 14.38