Laavuretkellä tarkkailtiin luontoa kaikilla aisteilla – retken annista syntynyt elokuva toi partiolaisille kunniamaininnan kulttuuriympäristökilpailussa

Uutinen 9.2.2018 klo 8.12
metsantahdet
© Kuvakaappaus kilpailutyöstä Stars of the Forest, Metsän tähdet

Lasten ja nuorten Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa Suomessa. Kilpailun teema vuonna 2017 oli Luontoon yhdessä.

Kilpailuraati jakoi kunniamainintoja ja erityiskiitoksia eri tavoin ansioituneille ryhmille. Mikkeliläisten 10-vuotiaiden partiolaisten ryhmä sai kunniamaininnan työnsä moniaistisuudesta ja hienosta heittäytymisestä tekemässään elokuvassa Metsän tähdet.

Partiolaiset tekivät aistitutkimusmatkan laavulle ja kertoivat sen tarinan mykkäfilmissä

Partiolippukunta Otavan Otsojen Pimeät seikkailijat -ryhmän tutustui oman kokoontumistilansa ympäristöön. Kokoontumistila sijaitsee kulttuurihistoriallisesti arvokkaalla Otavan koulutilalla. Projektin varrella tutustuttiin myös siihen, mistä paikka on saanut nimensä ja millaisia erilaisia merkityksiä Otavan tähtikuviolla on ympäri maailmaa. Tarkemmaksi tutustumiskohteeksi valittiin metsän reunassa sijaitseva laavu heidän kokoontumistilansa lähellä. Laavu on lapsille tärkeä paikka ja jännittävä retkikohde. Laavulle tehtiin retki, jossa tutustuttiin ympäristöön kaikilla aisteilla: kuulostelemalla, tunnustelemalla, haistelemalla, maistelemalla ja katselemalla. Lopuksi otettiin mielikuvitus mukaan, ja mietittiin, miten erilainen ihminen, vanhus, pikkuvauva tai eläin kokisi tämän saman paikan. Lapset halusivat välittää paikan tarinan koko Euroopalle elokuvan kautta. Osa esiintyi kameran edessä tanssien ja esittäen metsän eläimiä, osa toimi kamera- ja valomiehinä.

Tarinassa nimeltä Metsän tähdet yhdistyy mielikuvituksekkaalla tavalla paikan aistittavat ominaisuudet, historia, tulevaisuus ja lasten itse paikalle antamat merkitykset. Työn tekemisen prosessi kokonaisuudessaan on hieno ja video välitti siitä erityisesti moniaistisuuden. Videossa on onnistunut tyylillinen valinta: mykkäfilmien estetiikkaa, sekä onnistuneesti eri kuvakokoja ja rajauksia. Työstä välittyi, että tämä on lapsille tärkeä paikka, tärkeä projekti ja he heittäytyivät elokuvassaan hienosti.


Kulttuuriympäristön tekijät

  • Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu järjestetään vuosittain ja siihen voivat osallistua kaikki alle 18 -vuotiaat. Kilpailu on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa Suomessa.
  • Kilpailu tukee lasten ja nuorten kulttuuri-identiteetin ja ympäristösuhteen muodostumista. Se edistää lasten ja nuorten paikallisen kulttuuriympäristön tuntemusta, arvostusta ja arviointitaitoja. Kilpailuun osallistuminen vahvistaa lasten ja nuorten osallistumista, vaikuttamista ja kansalaistoimintaa lähiympäristössä sekä laajemmin yhteiskunnassa. Kilpailu tukee päiväkotien, koulujen, oppilaitosten, järjestöjen ja muiden toimijoiden kulttuuri-, ympäristö- ja kestävän kehityksen kasvatusta.
  • Kulttuuriympäristöpäiviä vietetään syksyisin ympäri Eurooppaa ja kaikkiaan 50 maassa noin 30 miljoonaa ihmistä osallistuu kymmeniin tuhansiin tapahtumiin. Suomessa kehitetty kilpailu muuttuu vuonna 2018 koko Euroopan laajuiseksi.