Hyppää sisältöön

Kilpailu kannustaa lapset ja nuoret luontoon yhdessä

Uutinen 11.10.2017 klo 8.45
KYT 2017 kansi
 

Kulttuuriympäristön tekijät on lasten ja nuorten kilpailu, jossa kerrotaan tänä vuonna luontopaikkojen tarinoita. Kilpailu on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä Suomessa. Kilpailutehtävänä on etsiä luonnosta paikka tai alue, jolla on kiinnostava tarina, sekä kertoa se koko Euroopalle. Kilpailuaika on 9.2.2017–10.1.2018 ja siihen osallistutaan ryhmässä. Voittajaryhmä saa 500 € rahapalkinnon.

Kilpailu on avoin kaikille vuonna 1999 tai sen jälkeen syntyneille. Ryhmän voi muodostaa esimerkiksi päiväkoti- tai koululuokka, harrastusryhmä tai kaveriporukka. Ryhmän valitsema luontokohde voi olla vaikkapa mahtava metsikkö, käppyrä mänty, läheinen luola, upea uimaranta, kotikadulla oleva puisto, muinainen muistomerkki tai oma takapiha.

Kilpailutyössä vastataan kysymyksiin: Millaisia tapahtumia valitsemaanne paikkaan liittyy? Miten ihmisen kädenjälki näkyy paikassa? Kilpailutyön voi toteuttaa esimerkiksi videon, valokuvien, tekstien, piirrosten, maalausten, animaation, verkkosivun tai blogin avulla ja eri ilmaisukeinoja vapaasti yhdistellen. Voittajan valitsee Euroopan kulttuuriympäristöpäivien työryhmä ja palkinto luovutetaan helmikuussa 2018.

Suomen malli ihastuttaa muissa maissa

KYT 2017 flyer
 

Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailun tarkoitus on innostaa lapsia ja nuoria vaikuttamaan kulttuuriympäristöön nyt ja tulevaisuudessa. Kilpailulla halutaan tukea lasten ja nuorten kulttuuri-identiteetin ja ympäristösuhteen muodostumista. Kilpailu kannustaa lapsia ja nuoria havainnoimaan, tutkimaan ja arvioimaan lähiympäristöään.

Suomalainen tapa ottaa lapset ja nuoret mukaan Euroopan kulttuuriympäristöpäivien juhlintaan on ihastuttanut Euroopassa. Ruotsissa ja Espanjassa on järjestetty vastaava kilpailu Suomen mallia käyttäen. Ensi vuodelle suunnitellaan kilpailun laajentamista yhä useampiin maihin.

Taustalla Euroopan kulttuuriympäristöpäivät

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät on tapahtumakokonaisuus, jossa vuosittain 50 maassa yli 20 miljoonaa ihmistä osallistuu paikallisten järjestäjien tapahtumiin. Päivien tarkoituksena on nähdä kulttuuriympäristö voimavarana ja hyvinvoinnin lähteenä.

Luontoon yhdessä on tänä vuonna Euroopan kulttuuriympäristöpäivien teema Suomessa ja ihmisen luontosuhteen kulttuurista perustaa juhlitaan yhteensä yli 280 tapahtumassa.

Lue lisää kilpailusta