Euroopan kulttuuriympäristöpäivien järjestämä kilpailu kannusti lapsia ja nuoria esittelemään tärkeän paikan omasta lähiympäristöstä koko Euroopalle

Uutinen 5.12.2016 klo 16.02
nestorit1
Esikouluryhmä Nestorit tutustui koulunsa lähellä oleviin juoksuhautoihin ja teki niihin sijoittuvia satukirjoja itse. © Kuvakaappaus voittajatyöstä
nestorit2
Esikouluryhmä Nestorit © Kuvakaappaus voittajatyöstä

Tamperelaisen Kalkunvuoren päiväkodin esikouluryhmä Nestorit voitti Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailun työllään Meidän paikka: Juoksuhaudat.

Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailun tarkoituksena on kannustaa lapsia ja nuoria havainnoimaan, tutkimaan ja arvioimaan lähiympäristöään. Kilpailun avulla halutaan myös rohkaista osallistumaan ja vaikuttamaan oman ympäristönsä kehittämiseen ja kulttuurin uudistamiseen.

Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä vietettiin vuonna 2016 teemalla Porukan paikat, yhteiset ympäristöt. Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailun tehtävä mukaili vuositeemaa ja se toteutettiin otsikolla Meidän paikka.

Lapsia ja nuoria pyydettiin esittelemään heidän porukkansa oma paikka koko Euroopalle. Kilpailuun osallistuttiin julkisella koko Euroopan laajuisella www.europeanheritagedays.com -sivustolla.

Esikoululaiset tarttuivat vaikeaan aiheeseen

rakentaminen
© Kuvakaappaus voittajatyöstä

Esikouluryhmä Nestorit esitteli koulunsa lähellä sijaitsevien juoksuhautojen tarinan monipuolisesti ja paikan monet merkitykset tulivat esiin lasten kertomana. Juoksuhaudoista on tullut tärkeä osa ryhmän oppimisympäristöä ja kilpailutyötä tehdessä esikoululaiset oppivat paikallishistoriaa, ryhmän kanssa toimimista ja medialaitteiden käyttöä.

kaavio
Eskarit pohtivat juoksuhautojen historiaa. © Kuvakaappaus voittajatyöstä

Ryhmä pohtii kilpailutyössä myös paikan menneisyyttä: miksi sota tuli ja mihin paikkaa on käytetty sen jälkeen? He ovat rakentaneet hiekkalaatikolle pienoismalleja juoksuhaudoista, ja tehneet niihin liittyviä omia satukirjoja piirtämällä, valokuvaamalla ja kirjoittamalla. Ryhmä on myös adoptoinut osan juoksuhautoja yhdessä muiden Kalkunvuoren koululaisten ja päiväkotilaisten kanssa Adoptoi monumentti -toiminnan kautta.

Kilpailussa jaettiin myös erityiskiitoksia ja niitä saaneet ryhmät esitellään tässä palvelussa myöhemmin.

 

 

 

 

Kulttuuriympäristön tekijät

  • Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu järjestetään vuosittain ja siihen voivat osallistua kaikki alle 18 -vuotiaat. Kilpailutyön voi toteuttaa vapaasti eri ilmaiskukeinoja yhdistellen, esimerkiksi videon, valokuvien, tekstien, piirrosten, maalausten, animaation, verkkosivun tai blogin avulla. Kilpailuraatina toimii Euroopan kulttuuriympäristöpäivien työryhmä, joka palkitsee kilpailun voittaneen ryhmän 500 eurolla.
  • Kilpailu tukee lasten ja nuorten kulttuuri-identiteetin ja ympäristösuhteen muodostumista. Se edistää lasten ja nuorten paikallisen kulttuuriympäristön tuntemusta, arvostusta ja arviointitaitoja. Kilpailuun osallistuminen vahvistaa lasten ja nuorten osallistumista, vaikuttamista ja kansalaistoimintaa lähiympäristössä sekä laajemmin yhteiskunnassa. Kilpailu tukee päiväkotien, koulujen, oppilaitosten, järjestöjen ja muiden toimijoiden kulttuuri-, ympäristö- ja kestävän kehityksen kasvatusta.
  • Kilpailu on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivät -ohjelmaa Suomessa. Kulttuuriympäristöpäiviä vietetään syksyisin ympäri Eurooppaa ja kaikkiaan 50 maassa noin 20 miljoonaa ihmistä osallistuu kymmeniin tuhansiin tapahtumiin.
piirustus
© Kuvakaappaus voittajatyöstä