Hyppää sisältöön

European Heritage Days -ohjelman puheenjohtajaksi Liisa Lohtander Suomen Kotiseutuliitosta

Uutinen 1.11.2017 klo 12.48
Liisa Lohtander
Liisa Lohtander, European Heritage Days -ohjelman tuore puheenjohtaja. © Kuva: Elina Kuismin, Suomen Kotiseutuliitto.

Suomen Kotiseutuliiton järjestöpäällikkö Liisa Lohtander on valittu Euroopan neuvoston ja Euroopan komission johtaman kulttuuriperintöohjelman puheenjohtajaksi. European Heritage Days, Suomessa Euroopan kulttuuriympäristöpäivät, on pisimpään jatkunut kulttuurialan eurooppalainen ohjelma, ja se on usein nimetty sekä neuvoston että komission kulttuuriperintöalan lippulaivaksi.

– Puheenjohtajalla on tärkeä rooli Euroopan tasolla: hän edustaa 50 maan verkostoa ja ohjaa yhdessä Euroopan neuvoston ja Euroopan komission kanssa EHD-ohjelman eurooppalaista ulottuvuutta. Puheenjohtaja myös edustaa ohjelmaa kansainvälisissä kokouksissa ja johtaa ohjelmaan osallistuvien maiden yleiskokousta, kertoo ohjelman johtaja Jelena Mocevic Euroopan komissiosta.

European Heritage Days on vuosittain toistuva tapahtumien ja juhlallisuuksien kimara: kaikkiaan 50 maassa lähes 30 miljoonaa ihmistä osallistuu kymmeniin tuhansiin kulttuuritapahtumiin vuosittain. Vuonna 2017 ohjelman puitteissa järjestettiin yli 85 000 tapahtumaa. Suomessa ohjelma tunnetaan nimellä Euroopan kulttuuriympäristöpäivät, ja tapahtumia on liki 300.

– Liisa Lohtander valittiin puheenjohtajaksi Suomen kansallisen ja paikallisen tason erinomaisen työn ansiosta. Valintaan vaikuttivat myös hänen ideansa ja kykynsä viedä eteenpäin uudistuksia ja luovaa muutosta rajallisella budjetilla sekä hänen yhteistyötaitonsa ja intohimonsa siihen, mitä hän tekee, Mocevic kuvailee.

Vuonna 2018 juhlitaan kulttuuriperintöä koko Euroopassa

Euroopan unioni on nimennyt vuoden 2018 Kulttuuriperintövuodeksi. Kulttuuriperintövuoden alla toteutetaan kaikissa EU-maissa projekteja, tapahtumia, aloitteita ja kampanjoita. Yksi kulttuuriperintövuoden keskeisimmistä toimintamuodoista ovat EHD-ohjelmaan liittyvät kymmenet tuhannet tapahtumat.

– Vuonna 2018 juhlittavan kulttuuriperintövuoden vuoksi myös EHD-puheenjohtajan rooli on poikkeuksellisen suuri. Siksi ensimmäistä kertaa edustajakokous valitsi kaksi varapuheenjohtajaa jakamaan puheenjohtajuusvastuuta Kulttuuriperintövuoden toteuttamisessa, Jelena Mocevic sanoo.

Lohtander itse on valinnasta iloissaan.

– Puheenjohtajuuden merkitys etenkin Kulttuuriperinnön eurooppalaisen teemavuoden aikana on merkittävää paitsi suomalaiselle kulttuuriperintökentälle myös Kotiseutuliitolle. Teemavuoden keskiössä on osallisuus ja paikallisuus osana eurooppalaista perintöä.

– Suomen kansalaisyhteiskunnan rakenne ja vapaus nähdään erityislaatuisena monessa Euroopan neuvoston jäsenmaassa, ja Suomea on hienoa tuoda esille kulttuuriperinnön kautta. Kansalaisten rooli on keskeinen mm. paikallista kulttuuriperintöä ja -ympäristöä koskevassa suunnittelussa, Lohtander summaa.

Puheenjohtajan kausi kestää syksyyn 2019.

Lue lisää Suomen Kotiseutuliiton verkkosivuilta
Euroopan kulttuuriympäristöpäivät