Yhteisöllinen Kauklahti valittiin Vuoden kaupunginosaksi 2018

Uutinen 10.8.2018 klo 14.20
Vuoden kaupunginosa 2018 on Espoon Kauklahti, jossa kukoistavat yhteisöllisyys ja monimuotoinen asukasaktiivisuus.
Vuoden kaupunginosa 2018 on Espoon Kauklahti, jossa kukoistavat yhteisöllisyys ja monimuotoinen asukasaktiivisuus. © Kuva: Marjo Ojanen.

 

Espoon Kauklahti on valittu Vuoden kaupunginosaksi 2018. Yhteisöllisyys ja monimuotoinen asukasaktiivisuus on ollut Kauklahdessa kovassa kasvussa jo usean vuoden ajan. Vuoden kaupunginosan valitsi Suomen Kotiseutuliiton kaupunkijaosto Lappeenrannassa 9.-12.8. vietettävien Valtakunnallisten kotiseutupäivien yhteydessä.

Aktiiviset asukkaat ja yrittäjät

Viime aikoina paikalliset yrittäjät ovat tuoneet Kauklahteen uutta yhteisöllisyyttä. Kauklahdessa on mm. yli satavuotias Halmeen leipomo sekä uutena tulokkaana Maxin kalakauppa, johon tullaan kaukaakin. Alueella toimii aktiivinen REKO-lähiruokapiiri sekä joukko vilkkaita asukkaiden Facebook-ryhmiä.

Kauklahti-päivää vietettiin 17. syyskuuta 2016 Valhallassa 50-luvun iltamien tyyliin. Jalalla pistettiin koreasti ja samalla elvytettiin vanhoja iltamaperinteitä. Kuva: Marjo Ojanen.
Kauklahti-päivää vietettiin 17. syyskuuta 2016 seurantalo Valhallassa 50-luvun iltamien tyyliin. Jalalla pistettiin koreasti ja samalla elvytettiin vanhoja iltamaperinteitä. © Kuva: Marjo Ojanen.

Kauklahti-seura pyrkii toimimaan alueella yhteisöllisyyttä kokoavana voimana. Se koordinoi esimerkiksi Joulukalenteri-tapahtumasarjaa, johon kaupunginosan eri yhteisöt voivat ottaa osaa omilla tapahtumillaan.

”Kauklahti on vireä kaupunginosa, joka on toisaalta säilyttänyt kylähengen ja kylämäisyyden”, Kauklahti-seuran puheenjohtaja Susanna Rahkonen kertoo.

Hyvin säilynyt kulttuuriperintö lisää Kauklahden vetovoimaa

Kauklahden eli Kökkelin lempinimi juontuu kaupunginosan ruotsinkielisestä nimityksestä Köklax ja seutu on vahvasti kaksikielistä. Suomenkielinen asutus ja nimi Kauklahti, alun perin Kauklaksi, on kuitenkin ruotsinkielistä vanhempaa perua.

Kuninkaantien varrella sijaitseva viehättävä Espoonkartano on rakennettu 1700-luvun lopulla.
Kuninkaantien varrella sijaitseva viehättävä Espoonkartano Kauklahdessa on rakennettu 1700-luvun lopulla. © Kuva: Marjo Ojanen.

Seudulla vaalitaan perinteitä ja historiaa. Kuninkaantien varrella sijaitseva Kauklahti kuuluu Espoon vanhimpiin kyliin. Merkkejä asutuksesta on niin kivikaudelta kuin keskiajaltakin, ja Espoon kaupunginmuseo tekee läheistä yhteistyötä asukkaiden kanssa.

Kahden joen varrella sijaitseva Kauklahti on sekä merellinen, metsäinen, maaseutumainen että etenkin vuoden 2006 asuntomessujen myötä myös hyvinkin kaupunkimainen alue. Kauklahti-seuran mukaan uusi asutus ei ole uhannut kulttuuriperintöä vaan täydentänyt sitä ja tuonut alueelle paljon nuoria aikuisia ja lapsiperheitä. Kauklahdessa hyvin säilynyt kulttuuriperintö on vetovoimatekijä.

”Meillä on paljon nuoria mutta toisaalta myös paljon vanhoja asukkaita, jotka mielellään jakavat muistojaan alueesta, Rahkonen toteaa.

Yhdeksän ehdotusta Kauklahden puolesta

Ehdotuksia Vuoden kaupunginosaksi kerättiin keväällä avoimessa haussa. Kauklahti sai yhdeksän ehdotusta. Kaikkiaan ehdotuksia Vuoden kaupunginosaksi tuli Suomen Kotiseutuliitolle tänä vuonna 368. Monissa ehdotuksissa ehdotetaan samaa kaupunginosaa, joten ehdolla oli kaikkiaan 113 kaupunginosaa 25 kaupungissa.

Lisätietoa Suomen Kotiseutuliiton verkkosivuilta.