Vuoden arkeologinen teko 2015 Metsähallituksen inventoinnille ja Muinaisuutemme jäljet -teokselle

Uutinen 6.4.2016 klo 13.06

Suomen muinaistutkimuksen tuki on myöntänyt Vuoden arkeologinen teko -tunnustukset 2015 Metsähallituksen valtion metsien kulttuuriperintökohteiden inventointihankkeelle sekä teokselle Muinaisuutemme jäljet. Suomen esi- ja varhaishistoria kivikaudelta keskiajalle, jonka ovat kirjoittaneet Georg Haggren, Petri Halinen, Mika Lavento, Sami Raninen ja Anna Wessman.

Metsähallituksen inventoinnin yhteydessä dokumentoitu pronssikautinen hautaröykkiö Salon Puosinmäessä.
Metsähallituksen inventoinnin yhteydessä dokumentoitu pronssikautinen hautaröykkiö Salon Puosinmäessä. © Kuva: Jouni Taivainen, Metsähallitus.

Metsähallituksen monivuotisessa inventointihankkeessa kartoitettiin laajasti valtion metsien kulttuuriperintöä vuosina 2010-2015. Hankkeen aikana dokumentoitiin yli 10 000 kohdetta, joista vanhimmat olivat lähes 10 000 vuoden takaa ja nuorimmat 1960-luvulta. Loppuvuodesta 2015 ilmestynyt Suomen esihistorian perusteos Muinaisuutemme jäljet valottaa ihmisen menneisyyttä erityisesti aineellisen kulttuurin näkökulmasta ja pohjautuu viimeisimpään arkeologiseen tutkimustietoon.

Muinaisuutemme jäljet kansi
Georg Haggrén, Petri Halinen, Mika Lavento, Sami Raninen & Anna Wessman: Muinaisuutemme jäljet. Gaudeamus.

Suomen muinaistutkimuksen tuki ry:n myöntämä Arkeologinen teko -tunnustus voi olla mikä tahansa kotimainen tapahtuma, julkaisu, tutkimus, näyttely tai muu teko, joka on edistänyt arkeologian tunnettavuutta, näkyvyyttä tai tutkimusta. Se voi olla myös tunnustus kokoelmiin, näyttelyihin, uraan tai julkaisuihin liittyvistä saavutuksista tai muusta toiminnasta. Tunnustus myönnettiin nyt toista kertaa.

Vuoden 2015 valitsijaraati koostui yliopistojen, Museoviraston, maakuntamuseoiden, harrastajien ja yksityisten toimijoiden edustajista. Tunnustus päätettiin jakaa jaettuna valitsijaraadin äänestyksen pisteytyksen mentyä tasan. Ehdotuksia vuoden arkeologiseksi teoksi 2015 otettiin vastaan sekä yleisöltä että alan toimijoilta.

Lisätietoja Suomen muinaistutkimuksen tuki ry:n verkkosivuilta.