Visuaalisen maisemaseurannan hankkeessa suomalaista maisemaa on seurattu jo vuodesta 1996

Uutinen 27.7.2020 klo 13.46
Peltoa, jonka takana näkyy metsää ja kirkaan sinistä taivasta.
Vantaan Tuulensuunpuisto, kuvituskuva. © Kuva: Johanna Sokka

Vuonna 1996 aloitetussa Visuaalisen maisemaseurannan hankkeessa on dokumentoitu suomalaisten kulttuurimaisemien muutoksia. Seurantaa on tehty valokuvaamalla tyypillisiä viljelymaisemia sekä perinnemaisemia eripuolella Suomea, viljelymaisemia on seurattu yhteensä 13 alueella ja perinnebiotooppeja 48 alueella. Dokumentointia on tehty eri vuosina ja erilaisilla periaatteilla.

Hankkeen jatkoseurannassa hyödynnetään droneja

Hankkeen vuonna 2020 käynnistetyssä jatkoseurannassa hyödynnetään drone-koptereita. Seurannan tarkoituksena on havainnollistaa ja dokumentoida viljely- ja perinnemaisemien muutoksia laajasti eripuolilla Suomea, muun muassa Nurmijärvellä, Hämeenkoskella, Ilomantsissa, Kuortaneella ja Kittilässä. Dronejen avulla yhä laajempien alueiden kuvaaminen onnistuu tehokkaammin ja samalla päästään kuvaamaan ihmisen ulottumattomissa olevia alueita.

Maisemakuvauksen kehityskaari näkyy hankkeessa

Ympäristöneuvos Tapio Heikkilän alun perin opinnäytteenä kehittämä seurantamenetelmä on kulkenut pitkän polun. Vuonna 1996 ensimmäiset seuranta-aineistot olivat vielä mustavalkoisia filmikamerakuvia ja 2000-luvun alkupuolella uusintakuvauksia tehtiin digikameroilla. Yli kaksikymmentä vuotta myöhemmin maisemista saadaan mustavalkoisten filmikuvien sijaan 360-videota, pallopanoraamaa ja ylilentokuvaa.

Visuaalisen maisemaseurannan hankkeeseen on osallistunut myös valokuvaajat Oiva Hakala vuodesta 1996 lähtien ja TaM Martina Motzbäuchel vuodesta 2005 lähtien. Hankkeen suunnittelussa ja valmistelussa on ollut mukana FT Reija Hietala.

Tutustu aiheeseen lisää