Viime vuosien suomalainen arkkitehtuuri esillä näyttelyssä

Uutinen 5.7.2016 klo 9.45

Mitä arkkitehtuurissa arvostetaan juuri nyt? Arkkitehtuurimuseon suomalaisen arkkitehtuurin seitsemäs kaksivuotiskatsaus vastaa kysymykseen esittelemällä laajan valikoiman nykyarkkitehtuuria. Asiantuntijajuryn valitsemat viisitoista kohdetta esitellään valokuvin, piirustuksin ja pienoismallein, sekä Katsausta varten tuotetulla videolla.

Serlachius-museon vuonna 2014 valmistunut laajenusosa edustaa korkeatasoista uutta arkkitehtuuria, joka on toteutettu vanhaa kulttuurimaisemaa kunnioittaen.
Serlachius-museon vuonna 2014 valmistunut laajenusosa edustaa korkeatasoista uutta arkkitehtuuria, joka on toteutettu vanhaa kulttuurimaisemaa kunnioittaen. © Kuva: Arkkitehtuurimuseo, Tuomas Uusheimo.

Kaksivuotiskatsauksessa esitellyt kohteet sijaitsevat Suomessa tai ne ovat suomalaisten arkkitehtien ulkomaille suunnittelemia. Kohteiden kautta Katsaus tarkastelee suomalaisen suunnittelun nykysuuntauksia. Näin se jatkaa 1950-luvulla aloitettua arkkitehtuurin ajankohtaiskatsausten traditiota. Tällä kerralla mukaan valikoitui useita kiinnostavia kohteita asuntorakentamisen puolelta. Myös kotimainen korjausrakentamisosaaminen on Katsauksessa monipuolisesti esillä.

Katsauksen viisitoista kohdetta ovat valmistuneet heinäkuun 2013 ja kesäkuun 2015 välillä. Kolme kohteista on nostettu kärkikohteiksi, jotka esitellään näyttelyssä tarkemmin: koulu- ja oppimiskeskus Opinmäki (Espoo 2015), Asuinkerrostalo Puukuokka (Jyväskylä 2014) ja Serlachius-museo, Göstan paviljonki (Mänttä 2014).
 
Kohteet valinneen juryn muodostivat puheenjohtajana toimiva kansainvälisesti tunnettu hollantilainen arkkitehtuurikuraattori Ole Bouman, Museoviraston yliarkkitehti Sirkkaliisa Jetsonen ja arkkitehti Hilla Rudanko. Neuvoa-antavana asiantuntijana oli toimitusjohtaja Helena Soimakallio Suomen Rakennusinsinöörien Liitosta.
 
Katsauksen järjestävät Alvar Aalto -säätiö, Arkkitehtuurimuseo ja Suomen Arkkitehtiliitto SAFA.

Suomen arkkitehtuuria. Kaksivuotiskatsaus 2016 Arkkitehtuurimuseossa 15.6.2016–2.10.2016
Lisätietoja Arkkitehtuurimuseon verkkosivuilta.