Hyppää sisältöön

Vieraslajin kitkeminen kotikadulta on kulttuuriympäristösitoumus

Uutinen 11.10.2016 klo 13.31
hannatuija
Hanna Hämäläinen ja Tuija Mikkonen Mäyrätien ympäristön jättipalsamiesiintymien keskellä lokakuussa 2016. He ovat kulttuuriympäristösitoumuksessaan luvanneet järjestää talkoita, joissa vieraslajia kitketään alueelta. © Kuva: Milma Hämäläinen

”Me sitoudumme toimenpiteisiin, joilla jättipalsamiesiintymät hävitetään vuoden 2020 syksyyn mennessä Helsingin Mäyrätien lähiympäristöstä”, lupaavat Hanna Hämäläinen ja Tuija Mikkonen kulttuuriympäristösitoumuksessaan.

Jokaisella on paitsi oikeus hyvään kulttuuriympäristöön myös vastuu oman ympäristönsä hyvästä hoidosta. Kulttuuriympäristösitoumus on lupaus, jossa sen tekijä sitoutuu muuttamaan toimintaansa kulttuuriympäristöstrategian tavoitteiden ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Sitoumuksen voi tehdä yhdistys, yritys tai yksityishenkilö.

Helsingin Herttoniemessä on runsaita jättipalsamiesiintymiä, jotka leviävät jo asutusten läheisyyteen. Mikkonen ja Hämäläinen halusivat puuttua asiaan, kun vieraslaji levisi heidän naapurustoonsa ja kotikadulleen. Sitoumuksen avulla he lupaavat julkisesti toimia asian eteen: tiedottaa naapureita, haastaa mukaan kaupunginosayhdistyksen ja järjestää kesäisin kitkentätalkoita kunnes esiintymät ovat hävinneet. Sitoumus2050-sivustolla he myös kertovat, kuinka toteutus etenee.

Lue koko sitoumus: Mäyrätien lähistö vapaaksi jättipalsamista

Tekisinkö minäkin sitoumuksen?