Hyppää sisältöön

Uusittu kansalliskirjasto avattiin yleisölle

Uutinen 2.3.2016 klo 14.39

Kansalliskirjaston rakennushistoriallisesti arvokkaan kirjastorakennuksen peruskorjaus päättyi loppuvuodesta 2015 ja 1.3. rakennus avautui jälleen yleisölle. Laajan peruskorjauksen aikana rakennuksen tilojen toimivuutta ja esteettömyyttä on parannettu sekä talotekniikkaa uusittu. Uudistusten ja korjausten myötä Kansalliskirjastossa on entistä sujuvampaa asioida.

Kirjaston kupoli
Kirjaston kupolisalin kupoli puhdistettiin ja sen halkeamat korjattiin huolellisesti. © Kuva: Kansalliskirjasto.

Korjauksen kohteena oli erityisesti Carl Ludwig Engelin suunnittelema, vuonna 1845 käyttöön otettu kirjaston päärakennus, mutta myös vuonna 1906 valmistuneessa Rotunda-osassa on tehty toimenpiteitä. Korjauksen aikana rakennuksen vesikatto ja keskikupolin pinnoitteet uusittiin. Rotundan julkisivu sai puolestaan uuden entistä vaaleamman sävyn.

Sisätiloissa selkeästi näkyviä muutoksia ovat esimerkiksi lukusalien alkuperäisten oviaukkojen ja puulattioiden palauttaminen, eteistilojen kattomaalausten rekonstruointi sekä kalusteiden uusiminen. Myös kirjaston kaikki 84 pylvästä on korjattu ja entistetty. Kellarikerrokseen on rakennettu uudet naulakkotilat. Myös palveluita ja tutkijatiloja on parannettu korjauksen yhteydessä.

Kansalliskirjaston korjaushanke alkoi kesällä 2013 ja päättyi loppuvuodesta 2015. Kansalliskirjaston rakennusta on korjattu useaan otteeseen aiemminkin, kesällä 2012 saatiin valmiiksi julkisivun maalaustyöt.

Suojellun rakennuksen korjaushanke toteutettiin tiiviissä yhteistyössä Museoviraston ja muiden asiantuntijoiden kanssa ja sen koko budjetti oli noin 19 miljoonaa euroa. Projektin parissa työskenteli yli 100 konservaattoria.

Runsaasti ohjelmaa avajaisten kunniaksi

Avajaisviikoilla Kansalliskirjastossa järjestetään runsaasti erilaisia yleisötapahtumia. Ohjelmassa on konsertteja, opastettuja kierroksia sekä näyttely. Avajaisviikkojen ohjelmaan voi tutustua tarkemmin Kansalliskirjaston verkkosivuilla.

Lisää tunnelmia ja kuvia uusitusta kansalliskirjastosta löytyy Kansalliskirjaston Facebook-sivuilta.