Uusi julkaisu esittelee arkeologisten kenttätutkimusten tuoreimpia tuloksia

Uutinen 2.6.2016 klo 9.53

Kiinnostus arkeologiaa ja erityisesti oman lähiympäristön menneisyyttä kohtaan on viime vuosina ollut voimakkaassa kasvussa. Tuore Monttu auki -kirja tutustuttaa lukijan Museoviraston viime vuosien kiinnostavimpiin arkeologisiin kenttätutkimuksiin ja niiden tuloksiin. Mukana on kohteita niin maalta kuin mereltä, etelästä kuin pohjoisesta.

Marianna Niukkanen, Petro Pesonen ja Riikka Alvik (toim.) 2016: Monttu auki. Arkeologisia kenttätutkimuksia 1. Museovirasto.
Marianna Niukkanen, Petro Pesonen ja Riikka Alvik (toim.) 2016: Monttu auki. Arkeologisia kenttätutkimuksia 1. Museovirasto.

Kirjan artikkelit käsittelevät muun muassa paljon julkisuutta saaneen Janakkalan miekkamiehen tutkimuksia sekä Haminan Rjazanin rykmentin 1700-luvulla hylätyn kirkon ja hautausmaan vaiheita. Artikkelit käyvät läpi arkeologisten kenttätutkimusten tekemistä, mutta pohdiskelevat myös niitä menneiden vuosisatojen ihmisiä, joihin löydöt liittyvät. Mihin esimerkiksi Janakkalan miekkamies mahtoi uskoa? Entä miksi Rjazanin rykmentin hautausmaalle on haudattu lähestulkoon yksinomaan lapsia?

Vedenalainen historia pääsee esille esimerkiksi Porin edustalle uponneesta priki Carlista kertovassa artikkelissa sekä purjelaiva Vrouw Marian koristereliefejä analysoivassa tekstissä.

Artikkelit kertovat yleistajuisesti myös nykyaikaisista tutkimus- ja analyysimenetelmistä, joita arkeologisessa tutkimuksessa hyödynnetään. Julkaisussa nostetaan esille monia konkreettisia esinelöytöjä ja taustoja ja tarinoita, joita ne kertovat. Monttu auki on hyvä tapa päästä selville siitä, mitä viime vuosina Suomen arkeologiassa on tapahtunut Museoviraston näkökulmasta. Julkaisun numerointi myös vihjaa sarjan jatkuvan tulevaisuudessa, joten saanemme kuulla lisää piakkoin.

Marianna Niukkanen, Petro Pesonen ja Riikka Alvik (toim.) 2016: Monttu auki. Arkeologisia kenttätutkimuksia 1. Museovirasto. ISBN 978-951-616-271-6.