Uutinen 13.5.2016 klo 9.10
Eilen julkaistiin kaikille meren ystäville ja rannikolla lomaileville uusi yhteinen verkkopalvelu, Loki. John Nurmisen Säätiön ja suomalaisten merimuseoiden toteuttama maksuton palvelu opastaa merellisten retkien ja kesäisten rannikkoseikkailuiden suunnittelussa sekä kulttuurihistoriallisen tiedonjanon sammuttamisessa.
Uusi verkkopalvelu Loki tarjoaa tietoa merellisistä kulttuuriympäristöistä. © Kuva: Liisa Lohtander, Suomen Kotiseutuliitto.
Osoitteessa www.lokistories.fi sijaitseva palvelu kokoaa kartalle merenkulkijoiden ja merellisten organisaatioiden jakamia tarinoita, museoiden kiinnostavimpia sisältöjä sekä parhaita retkikohdevinkkejä Suomen rannikoilta ja saaristosta. Suomalainen rannikkoseutu on pullollaan kiehtovia majakkasaaria, muistomerkkejä, luonnonsatamia ja pieniä kotiseutumuseoita. Lokin avulla näihin kohteisiin voi tutustua vaikka kotisohvalta käsin. Verkkokartta on hyödyllinen apuväline myös kesäisten saaristoreissujen tai veneretkien suunnittelussa, sillä Loki on suunniteltu palvelemaan myös erilaisilla mobiililaitteilla.
”Haluamme tuoda merellisen kulttuurin suomalaisten saataville entistä helpommalla, hauskemmalla ja monipuolisemmalla tavalla. Aiomme siksi koota kiinnostavimmat merikulttuuriin ja -historiaan liittyvät tarinat yhden osoitteen alle. Kesän aikana kartalle ilmestyy museo- ja retkikohteiden lisäksi muita rannikkoseudun palveluita, kuten ravintoloita”, asiamies Annamari Arrakoski-Engardt John Nurmisen Säätiöstä kertoo.
Ensimmäiset lokimerkinnät ovat muun muassa suomalaisten merimuseoiden, Yle Elävän arkiston ja Suomen majakkaseuran tekemiä. Museoiden ja muiden merellisten tahojen ohella kuka tahansa palveluun kirjautunut meren ystävä voi kiinnittää Lokin kartalle oman tarinansa.
Uusi kohtaamispaikka meren ystäville
Loki palvelee suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi sekä sisältää kaksi vaihtoehtoista karttanäkymää meriväylineen. Sosiaalisen median tavoin rakennetun palvelun käyttö on maksutonta ja sen tarkoitus on yleishyödyllinen.
Loki on suunniteltu mahdollisimman helpon ja hauskan käyttökokemuksen ympärille. Lokimerkintöjen selailua rikastetaan tarjoamalla tietoja museoiden aukioloajoista sekä jakamalla arkistokuvamateriaalia muista rajapinnoista ja palveluista. Kesän aikana Lokin piiriin on tavoitteena saada 10 000 kävijää. Palvelua kehitetään palautteen ohjaamana ja kartalle kerätään kiinnostavaa sisältöä läpi kesäsesongin.
Palvelu on toteutettu yhteistyössä John Nurmisen Säätiön sekä Ahvenanmaan merenkulkumuseon, Merikeskus Forum Marinumin, Rauman merimuseon sekä Suomen merimuseon kanssa. Palvelun toteutuksesta vastaa Futurice Oy ja sitä ovat rahoittaneet Jane ja Aatos Erkon Säätiö sekä Jenny ja Antti Wihurin rahasto.
Lisätietoja John Nurmisen säätiön verkkosivuilta.