Uuden lastensairaalan käyttäjälähtöinen suunnittelu palkittiin Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnolla

Uutinen 2.10.2018 klo 9.19
Uusi lastensairaala tuo väriä kaupunkiympäristöön.
Uusi lastensairaala tuo väriä kaupunkiympäristöön. © Kuva: Tuomas Uusheimo.

Syyskuussa avattu Uusi lastensairaala on palkittu tämän vuoden Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnolla. Arkkitehtitoimisto SARCin ja sairaala-arkkitehtuuriin erikoistuneen Arkkitehtiryhmä Reino Koivulan suunnittelema HUS:n Uusi lastensairaala on rakennettu lapsipotilaiden ja heidän omaistensa ehdoilla. Lopputulos on ainutlaatuinen ja innovatiivinen sairaalarakennus ja värikäs lisä kaupunkiympäristöön.

”On hienoa, että hoitoprosesseista ja lapsen sekä omaisten kokemuksesta ammentava suunnittelu on johtanut myös arkkitehtonisesti palkinnon arvoiseen lopputulokseen”, kommentoi Uuden lastensairaalan pääsuunnittelija Antti-Matti Siikala.

Uuden lastensairaalan suunnittelun keskiössä lapset ja heidän läheisensä

Vuoden 2018 Arkkitehtuurin Finlandia -voittajan valinnut oikeushammaslääkäri Helena Ranta nosti voittajan vahvuudeksi juuri Uuden lastensairaalan innovatiivisen suunnittelun.

”Sisääntuloaulan seinässä on teksti: Yhdessä jok’ikisen lapsen turvaksi – Tillsammans för varje barns trygghet. Tähän mottoon meidän kaikkien on helppo yhtyä. Lapset ovat saaneet sairaalan, jonka jokainen yksityiskohta on tarkoin harkittu heidän toipumistaan ja hyvinvointiaan ajatellen.”

Uuden lastensairaalan suunnitteluun on alusta asti otettu mukaan potilaat ja heidän omaisensa. Uusien tilojen ja hoidon järjestämisen tarkoitus on helpottaa perheiden arkea raskaissa elämäntilanteissa.

Myös Uuden lastensairaalan sisätilat ovat värikkäät ja leikkisät.
Myös Uuden lastensairaalan sisätilat ovat värikkäät ja leikkisät. © Kuva: Tuomas Uusheimo.

Uuden lastensairaalan arkkitehtuurissa korostuvat myös avoimuus ja kontakti ympäristöön. Rakennus on sovitettu taitavasti vaativaan ympäristöön, ja värimaailma sekä sisällä että ulkopuolella on positiivinen ja värikäs.

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto myönnetään kolmen viime vuoden aikana valmistuneen uuden rakennuksen tai rakennusryhmän suunnittelusta tai korjaussuunnittelusta. Viidettä kertaa myönnetyn palkinnon muut ehdokkaat olivat tänä vuonna Amos Rex, Lallukan taitelijakoti, Tiedekulma ja Tuupalan puukoulu.