Tyyppitaloista päiväkoteihin – Keski-Suomen moderni rakennusperintö esittäytyy näyttelyssä

Uutinen 20.3.2018 klo 8.37
Arkkitehti Bengt Lundtsten suunnitteli asuintaloja Jyväskylän Kortepohjaan 1964-68. Kuva Keski-Suomen museo, Saija Silen. Kuvankäsittely Maija Holma.
Arkkitehti Bengt Lundtsten suunnitteli asuintaloja Jyväskylän Kortepohjaan 1964-68. © Kuva: Keski-Suomen museo, Saija Silen. Kuvankäsittely Maija Holma.

 

Valtaosa Suomen rakennuskannasta on syntynyt viimeisten 70 vuoden aikana. Tämä moderni rakennusperintö on tärkeä osa arkiympäristöämme ja elinpiiriämme, mutta samalla se jää usein näkymättömäksi ja huomaamattomaksi. Alvar Aalto -museon kevätnäyttelyssä tarjoutuu erinomainen mahdollisuus tutustua keskisuomalaiseen moderniin rakennusperintöön ja huomata sen ainutlaatuisuus ja merkitys hyvinvointi-Suomen kehitykselle.

Epätavallisen tavallista -näyttely esittelee Keski-Suomen sotien jälkeisen rakentamisen ja yhdyskuntasuunnittelun kohteita ja ilmiöitä 1940-luvulta 2000-luvulle. Sijansa saavat niin kyläkeskustojen ensimmäiset kerrostalot, vehmaiden maisemien ympäröimät tyyppitaloalueet, lääkäritalot ja yhteiskoulut sekä seurakuntakeskukset ja ostoskeskusten helmet.

Näyttely luo silmäyksen myös nykyhetken arkkitehtuuriin, jossa korostuvat yksilöllinen suunnittelu, mutta myös voimistuva ekologinen ajattelutapa.

Näyttelyn taustalla laaja modernin rakennusperinnön inventointihanke

Tuulenkylä-yhteisö rakennettiin Jyväskylän Kuokkalaan vuonna 1985 Arkkitehtitoimisto Moilanen & Jääskeläinen suunnitelmien mukaan. Kuva Keski-Suomen museo, Ulla Pohjamo. Kuvankäsittely Maija Holma.
Tuulenkylä-yhteisö rakennettiin Jyväskylän Kuokkalaan vuonna 1985 Arkkitehtitoimisto Moilanen & Jääskeläinen suunnitelmien mukaan. © Kuva: Keski-Suomen museo, Ulla Pohjamo. Kuvankäsittely Maija Holma.

Näyttely pohjautuu Keski-Suomen museon kokoamaan rakennustutkimusmateriaaliin, joka on kerätty laajassa Keski-Suomen modernin rakennusperinnön inventointihankkeessa vuosina 2012-2014. Esillä on myös historiallisia valokuvia Keski-Suomen museon kokoelmista. Näyttelyn ovat tuottaneet Keski-Suomen museo ja Alvar Aalto -museo.  

Modernia rakennusperintöä avataan myös kevään aikana järjestettävillä opastetuilla kierroksilla, luennoilla ja arkkitehtuurikävelyillä. Voit tutustu näyttelyn oheisohjelmistoon Alvar Aalto -museon verkkosivuilla.

 

Epätavallisen tavallista – Keski-Suomen moderni rakennusperintö
16.3.–20.5.2018, Alvar Aalto -museon Galleria, Jyväskylä

Lisää aiheesta tässä palvelussa: