Hyppää sisältöön

Tutustu Suomen maailmanperintökohteisiin Suomenlinna-museossa

Uutinen 21.6.2016 klo 10.30

Suomenlinna-museossa voi nyt tutustua kaikkiin Suomen maailmanperintökohteisiin Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran ja Museoviraston tuottamassa näyttelyssä Yhteinen maailmanperintömme.

Verlan puuhiomo ja pahvitehdas Kymenlaaksossa on yksi Suomen seitsemästä maailmanperintökohteesta.
Verlan puuhiomo ja pahvitehdas Kymenlaaksossa on yksi Suomen seitsemästä maailmanperintökohteesta. © Kuva: Jonina Vaahtolammi.

UNESCOn maailmanperintöluetteloon on valittu runsaat 1 000 kohdetta eri puolilta maailmaa. Suomessa näitä kohteita on seitsemän, joista kuusi edustaa kulttuuriperintöä ja yksi luonnonperintöä. Suomenlinnan lisäksi Suomen kohteet ovat Vanha Rauma, Petäjäveden vanha kirkko, Verlan puuhiomo ja pahvitehdas, Sammallahdenmäen pronssikautinen hautaröykkiöalue, Struven ketju sekä Merenkurkun saaristo.

Maailmanperintöluetteloon pääseminen edellyttää, että kulttuuriperintökohde on inhimillisen luovuuden mestariteos tai edustaa merkittävää historiallista aikakautta tai tietyn kulttuurin perinteitä. Luonnonperintökohde voi kertoa maapallon historian kehitysvaiheesta, olla esimerkki käynnissä olevasta ekologisesta muutoksesta tai edustaa poikkeuksellisen kaunista maisemaa.

Yhteinen maailmanperintömme -näyttelyn tavoitteena on lisätä ymmärrystä yhteisestä kulttuuriperinnöstämme. Näyttely viestii, että kulttuuriperintö kuuluu meille kaikille ja että meillä on myös vastuu siitä ja sen säilymisestä tuleville polville. Näyttelyyn liittyy opintoryhmille tarkoitettu tehtävämateriaali.

Näyttely on esillä Suomenlinna-museossa vuoden 2016 loppuun saakka. Sen jälkeen se jatkaa kiertävänä näyttelynä mm. muissa Suomen maailmanperintökohteissa, kirjastoissa ja kouluissa.

Lisätietoja Museoviraston verkkosivuilta.