Tänään juhlitaan vapaaehtoisten päivää!

Uutinen 5.12.2017 klo 9.03
Niittytalkoot
Niittytalkoot. © Kuva: Riku Lumiaro, YHAn kuvapankki.

 

Suomalaiset toimivat aktiivisesti ympäristönsä hyväksi. Vapaaehtoistyön kirjo on laaja erilaisten tapahtumien järjestämisestä rakennusperinnön ja maiseman hoitoon, paikallishistoriikkien laatimisesta viestintään. Oikeastaan siis aina voisi viettää vapaaehtoisten päivää. Tänään on kuitenkin erityinen syy juhlia, koska 5. joulukuuta on YK:n yleiskokouksen julistama kansainvälinen vapaaehtoisten päivä.

Talkooperinne elää

Talkooperinne on hienoa suomalaista kulttuuriperintöä. Yhteisöllisesti on rakennettu muun muassa moni seurantalo, saatu heinät seipäälle ja viljat korjattua.

Talkootyö on voimissaan edelleenkin. Porukalla kitketään vieraslajeja, kunnostetaan skeittipuistoja, maalataan punamullalla ja järjestetään kaupunginosajuhlia. Monelle kerrostaloyhtiölle kevättalkoot on odotettu tapahtuma, jossa töiden päätteeksi kokoonnutaan grillaamaan ja vaihtamaan kuulumisia.

Vapaaehtoistyö on mahdollista myös Unescon maailmanperintökohteessa. Kurkkaa joulukalenteriimme ja näet, miten Suomenlinnaa kunnostetaan talkoovoimin.

Malja kulttuuriympäristötyölle

Näin Suomen itsenäisyyspäivän aattona on hyvä nostaa malja kansalaisjärjestöille, yksittäisille ihmisille, sinulle ja minulle – kaikille, jotka tekevät vapaaehtoistyötä kulttuuriympäristömme hyväksi. Teot voivat olla pieniä tai suuria, mutta ne kaikki ovat tärkeitä.

Kulttuuriymparistomme.fi-palvelu toivottaa rauhallista ja tunnelmallista itsenäisyyspäivää!

 

Lue lisää aiheesta:

Artikkeli Seurantaloilla toimitaan (Kulttuuriympartistomme.fi)

Suomen Kotiseutuliitto ry selvitti keväällä 2017 kolmannen sektorin kulttuuriympäristötoimijoiden työtä Kansalaisyhteiskunta kulttuuriympäristötyössä (Kotiseutuliitto)

International Volunteer Day 5 December (Un.org)