Tammisalon kulttuuriympäristösitoumus nostaa Itä-Helsingin imagoa

Uutinen 21.10.2016 klo 13.07
istuttamassa
Tammisaloseuralaiset istuttamassa kukkia kulttuuriympäristösitoumuksensa mukaisesti. Kukkasipulien istutuksen myötä ensi keväänä on odotettavissa myös tulppaaniloistoa. © Kuva: Soile Tolonen

Tammisalo on 2500 asukkaan vehreä kylä itäisen Helsingin saaressa. Kaupunginosayhdistys Tammisaloseura oli suunnittelemassa kotikaupunkipolkua, kun he huomasivat mahdollisuuden tehdä kulttuuriympäristösitoumus. Sitoumuksen tekeminen sopi hetkeen ja kansainvälisestä hankkeesta napattiin lisänäkyvyys yhdistyksen jo toteuttamalle asialle. Yhteiskuntasitoumukset Sitoumus2050-alustalla ovat Suomen vastaus YK:n kestävän kehityksen toimeenpanohaasteeseen. Malli on herättänyt huomiota kansainvälisesti ja helppoa, kaikkia kansalaisia osallistavaa tapaa on kiitelty tehokkaana.

Kulttuuriympäristösitoumus toi Tammisaloon taidetta, kierrätyspisteen ja kotikaupunkipolun

julkistataidettatammisalossa
Kulttuuriympäristösitoumus toi Tammisaloon ensimmäisen julkisen taideteoksen. © Kuva: Soile Tolonen

”Sitoumuksen tekemiseen suhtaudutaan ehkä jopa liiankin juhlallisesti? Meille Tammisalossa sitoumus ei ole mitään ihmeellistä, vaan konkreettisia asioita, joita muutenkin tekisimme. Samalla saamme kulttuuriympäristöasialle lisää näkyvyyttä ja kasvatamme koko alueen imagoa ja arvostusta!” kertoo Tammisaloseuran puheenjohtaja Juhani Lönnroth.

Lönnroth kertoo myös, että sitoumusta tehdessä avautui mahdollisuus tarkastella asuinympäristöä monipuolisesti. Yhdistys päätti ottaa sitoumukseensa myös muita tavoitteita, niin ympäristön hoitoon kuin historian esiin tuomiseen liittyviä asioita. Sitoumus on tiivistettynä tämä: Tammisaloseura pyrkii parantamaan kulttuuri- ja asuinympäristöä ja sen viihtyvyyttä kehittämällä kaupunginosasta vehreän ja merenläheisen asuinalueen, jossa vaalitaan ympäristöä ja alueen kulttuuriperintöä.

kierratyspiste
Uusi kierrätyspiste auttaa pitämään ympäristön siistinä. © Kuva: Soile Tolonen

Käytännössä on edistetty jo useita kohtia sitoumuksesta: Tammisaloon saatiin kunnollinen kierrätyspiste, joka jätehuoltolain muuttuessa uhkasi jäädä toteumatta pienellä saarella. Ympäristön viihtyvyyttä on lisätty istuttamalla kukkia ja kukkasipuleita. Alueen ensimmäinen julkinen taideteos muistuttaa tammisalolaisia historiasta ja kulttuuriympäristöstä päivittäin.

Merellinen Itä-Helsinki kohottaa imagoaan Tammisalo etunenässä

Kulttuuriympäristösitoumuksen tekeminen on tuonut yhdistykselle myös vaikuttamismahdollisuuksia ja tarkempia pitkän aikavälin suunnitelmia. Aktiivinen aloitteiden ja ehdotusten tekijä on saanut avattua positiivisen vuoropuhelun kaupungin kanssa ja nyt Tammisaloseuralta pyydetään lausuntoja kaavoitukseen liittyvissä asioissa. Tulevaisuudessa aiotaan panostaa erityisesti vesien kunnostukseen: yhdistys haluaa estää merellisen kaupunginosansa rantojen ruovikoitumista ja kohottaa lähivesien arvostusta. Sitoumuksen toteutuksen etenemistä voi seurata Sitoumus2050-palvelussa Tammisalon sitoumuksen sivulta.

Haluatko lisää näkyvyyttä omalle työllesi?

Katso ohjeet ja innostu:

Katso muiden tekemät kulttuuriympäristösitoumukset täällä