Hyppää sisältöön

Suomalaiset kulttuurikasvatussuunnitelmat palkittiin EU:n ja Europa Nostran kulttuuriperintöpalkinnolla

Uutinen 16.5.2018 klo 8.50
Kulttuurikasvatussuunnitelmat voivat käsitellä vaikka puujalkoja ja perinteistä rakentamista. Kuva: Pohjanmaan lastenkulttuuriverkosto BARK.
Kulttuurikasvatussuunnitelmat voivat käsitellä vaikka puujalkoja ja perinteistä rakentamista. © Kuva: Pohjanmaan lastenkulttuuriverkosto BARK.

Suomalaiset kulttuurikasvatussuunnitelmat ja Kulttuurivoltti-hanke on saanut Euroopan unionin ja Europa Nostran vuoden 2018 kulttuuriperintöpalkinnon.

Kulttuurikasvatussuunnitelma tarjoaa lapsille ja nuorille kulttuuri- ja kulttuuriperintökasvatusta osana kunnan perusopetusta. Kulttuurivoltti-hankkeessa tähdättiin näiden suunnitelmien lisäämiseen. Hankkeessa tuotettiin verkkotyökalu, kulttuurikasvatussuunnitelma.fi, jonka avulla kunnat voivat itsenäisesti laatia kulttuurikasvatussuunnitelman omasta paikallisesta kulttuuritarjonnastaan. Työkalu on vapaasti kaikkien käytettävissä kolmella kielellä: suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Suunnitelma jo 90 paikkakunnalla – ja lisää tulossa

Kulttuurivoltti -hankkeen toteuttivat Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura ja Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto. Tärkeimmät yhteistyökumppanit olivat Kuntaliitto, Opetushallitus ja Taiteen edistämiskeskus. Hanketta rahoitti opetus- ja kulttuuriministeriö. Taiteen edistämiskeskus tuki työpajakiertueen järjestämistä.

Kulttuurivoltti -hankkeen käynnistyessä kulttuurikasvatussuunnitelmia oli Suomen 311 kunnasta vain 43 paikkakunnalla. Hankkeen päättyessä vuonna 2017 kulttuurikasvatussuunnitelmia oli jo 90 eri puolilla Suomea. Lisäksi 50 suunnitelmaa oli valmisteilla. Työpajoja järjestettiin 15 paikkakunnalla.

Tuomaristo katsoi, että kulttuurikasvatussuunnitelma koskettaa kaikkia kunnan lapsia heidän taustastaan riippumatta ja että se saavuttaa tehokkaasti myös ne kunnat ja alueet, joissa lapsille ja nuorille suunnattuja kulttuuripalveluja ei ole. Kulttuurikasvatussuunnitelmat varmistavat ympäröivän alueen koulujen ja kulttuurilaitosten välisen yhteistyön ja antavat osallistujille mahdollisuuden tutustua kotikaupunkinsa tai lähialueensa kulttuuriin ja kulttuuriperintöön kannustaen ymmärtämään paikallisen kulttuurin monimuotoisuutta.

"Kulttuurivoltti on korostanut, että taide-, kulttuuri- ja kulttuuriperintökasvatuksen sisällyttäminen paikalliseen opetussuunnitelmaan on tärkeää oppilaiden yhdenvertaisuuden toteutumisen kannalta. Tämä luo myös pohjaa vastuulliselle kansalaisuudelle sekä luovuuteen ja innovatiivisuuteen pohjautuvan toiminnan arvostukselle”, totesi tuomaristo.

Palkinnot jaetaan kulttuuriperinnön huippukokouksessa Berliinissä 22. kesäkuuta, jossa järjestetään kaikkien aikojen ensimmäinen Euroopan kulttuuriperintöhuippukokous European Heritage Summit.

Lue lisää Europa Nostra Finlandin verkkosivuilta.