Suomalaiselle kulttuurikasvatusohjelma Kulttuurivoltille Euroopan merkittävin kulttuuriperintöpalkinto

Uutinen 31.7.2018 klo 11.42
EU:n koulutus-, kulttuuri-, ja urheilu-komissaari Tibor Navracsics ja Europa Nostran puheenjohtaja Plácido Domingo luovuttivat Euroopan kulttuuriperintöpalkintojen pääpalkinnon Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran Ira Vihreälehdolle juhannuksena Berliinissä.
EU:n koulutus-, kulttuuri-, ja urheilu-komissaari Tibor Navracsics ja Europa Nostran puheenjohtaja Plácido Domingo luovuttivat Euroopan kulttuuriperintöpalkintojen pääpalkinnon Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran Ira Vihreälehdolle juhannuksena Berliinissä. © Kuva: Felix Quaedvlieg, Europa Nostra.

 

Suomalainen Kulttuurivoltti -hanke ja suomalainen suunnitelmallinen kulttuurikasvatusmalli saivat juhannuksena EU:n ja Europa Nostran vuoden 2018 kulttuuriperintöpalkintojen pääpalkinnon. Palkinnot jaettiin 22. kesäkuuta Berliinissä järjestetyssä palkintogaalassa. Pääpalkinto on Suomelle kaikkiaan neljäs.

Kulttuurisuunnitelmia paikalliselta pohjalta

Kulttuurikasvatussuunnitelma tarjoaa lapsille ja nuorille kulttuuri- ja kulttuuriperintökasvatusta osana kunnan perusopetusta. Kulttuurivoltti-hankkeessa tähdättiin suunnitelmien lisäämiseen. Hankkeessa tuotettiin verkkotyökalu, kulttuurikasvatussuunnitelma.fi, jonka avulla kunnat voivat itsenäisesti laatia kulttuurikasvatussuunnitelman, joka perustuu heidän omaan paikalliseen kulttuuritarjontaansa. Työkalu on vapaasti kaikkien käytettävissä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

“Tämä hanke tarjoaa suhteellisen edullisen, mutta tehokkaan mallin, jota voidaan soveltaa kaikkialla Euroopassa sellaisen opetuksen suunnittelussa, jonka keskiössä ovat kulttuuriset arvot”, palkinnon tuomaristo kiitteli.

Puujalat ovat kuttuuriperintöä siinä missä teatterikin. Kulttuurikasvatussuunnitelmilla lapset ja nuoret tutustutetaan paikalliseen kulttuuriperintöön.
Kulttuurikasvatussuunnitelmilla lapset ja nuoret tutustutetaan paikalliseen kulttuuriperintöön. © Kuva: Pohjanmaan lastenkulttuuriverkosto BARK.

Kulttuurivoltti -hankkeen käynnistyessä kulttuurikasvatussuunnitelmia oli vain 43 paikkakunnalla. Hankkeen päättyessä vuonna 2017 suunnitelmia oli valmiina 90 eri puolilla Suomea ja lisäksi 50 suunnitelmaa oli valmisteilla. Työpajoja järjestettiin hankkeen aikana 15 paikkakunnalla. Lastenkulttuurikeskusten liitto jatkaa yhteistyössä Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran kanssa työpajojen järjestämistä niillä alueilla, joilla ei vielä ole kulttuurikasvatussuunnitelmaa.

Kulttuurivoltti-hankkeen toteuttivat yhteistyössä Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton kanssa ja sen tärkeimmät yhteistyökumppanit olivat Kuntaliitto, Opetushallitus ja Taiteen edistämiskeskus.

Euroopan unionin ja Europa Nostran yhteiset kulttuuriperintöpalkinnot ovat alan merkittävin kunnianosoitus Euroopassa. Grand Prix on 10 000 euroa. Aiemmin Grand Prix’n ovat Suomesta saaneet vuonna 2016 Adoptoi monumentti -hanke, vuonna 2009 Kesälahden kirkon kellotapuli ja vuonna 2002 Kierikkikeskus Yli-Iissä.

Lue lisää Europa Nostra Finlandin verkkosivuilta.