Hyppää sisältöön

Struven ketjun mittauspiste Tarvantovaarassa – maailmaperintöä Pohjois-Lapissa

Uutinen 18.9.2017 klo 10.30
Struven ketjun puhdistus
Tarvantovaarassa sijaitseva Struven ketjun mittapiste nypittiin liiasta kasvillisuudesta puhtaaksi kuluvan kesän tarkastuksen yhteydessä. © Kuva: Siiri Tolonen, Metsähallitus.

 

Tarvantovaaran erämaassa Pohjois-Lapissa, Stuorrahanoaivin tunturin huipulla sijaitsee yksi Suomen kuudesta Unescon maailmanperintökohteen Struven ketjun pisteestä. Ensimmäisen kerran piste merkittiin vaaran laelle vuonna 1850 ja toisen kerran pari vuotta myöhemmin. Molemmat pisteet on merkitty kiveen kaiverretuilla risteillä.

Stuven ketjun mittapiste
Stuorrahanoaivin Struven ketjun mittapisteellä on kiveen kaiverrettu rasti vuodelta 1852. ©  Kuva: Siiri Tolonen, Metsähallitus.

Struven ketju on 1800-luvun alkupuolella rakennettu kolmiomittausketju Pohjoisen jäämeren ja Mustanmeren välillä. Mittauspisteiden ketju koostui 258 peruskolmiosta, 265 peruspisteestä ja 60 apupisteestä kymmenen valtion alueella. Ketjun tarkoituksena oli selvittää yhden maapallon pituuspiirin pituus mahdollisimman pitkältä matkalta ja mahdollisimman pohjoisessa. Tämän jälkeen voitiin entistä luotettavammin laskea maapallon tarkka muoto ja koko. Ketju on nimetty ideoijansa ja päätoimeenpanijansa tähtitieteilijä F.G.W. Struven mukaan.

Struven ketju valittiin Unescon maailmaperintökohteeksi vuonna 2005. Maailmanperintökohteena suojeltiin ketjun 34 parhaiten säilynyttä ja kulttuurihistoriallisesti arvokkainta mittauspistettä. Pisteistä kuusi sijaitsee Suomessa. Ketju on ensimmäinen maailmanperintökohde, joka ulottuu näin monen valtion alueelle.

Mittauspiste puhtaaksi

Kvartsikaavin Tarvantovaarasta
Kivikautista ihmistoimintaa merkitsevä kvartsikaavin Tarvantovaarasta. © Kuva: Siiri Tolonen, Metsähallitus.

Kuluvana kesänä Metsähallituksen Luontopalvelut on tehnyt eri puolilla Lappia retkeilyrakentamiseen ja maankäyttöön liittyen historiallisten kohteiden kartoituksia ja kunnon seurantaa. Struven ketjun piste Tarvantovaarassa sai myös pikaisen puhdistuksen kunnon tarkastuksen yhteydessä. Stuorrahanoaivilla sijaitsevan Struven ketjun pisteen hoito vaati hoitajilta pitkän patikoinnin, mutta itse toimenpide oli nopeasti tehty. Pisteen ympäriltä nypittiin liika kasvillisuus pois, jolloin piste erottuu paremmin ja on suojassa kasvillisuuden rapauttavalta vaikutukselta.

Struven ketjun mittapisteen puhdistuksen yhteydessä löytyi samalta alueelta myös useita aiemmin tuntemattomia esihistoriallisia asuinpaikkoja ja pyyntikuoppia.

Lue lisää Struven ketjusta