Hyppää sisältöön

Seurantalojen korjausavustukset tälle vuodelle on myönnetty - rakennusperintöämme korjataan 1,7 miljoonalla eurolla

Uutinen 9.3.2018 klo 8.08
Iisalmen työväentalo
Iisalmen työväentalon ja 172 muun seurantalon korjaamiseen myönnettiin tänä vuonna valtionavustusta. © Kuva: Tuomas Uusheimo

Seurantalo on yhteisnimitys erilaisten aatteellisten yhdistysten kokoontumistiloikseen rakentamista taloista, joita ovat esimerkiksi nuorisoseurantalot, maamiesseurantalot ja VPK:n talot. Kaikkiaan erilaisia seurantaloja on Suomessa nykyisin noin 2 500 ja ne ovat merkittävä osa kulttuuriperintöämme. Seurantalojen korjaustyö on kansallisesti merkittävä haaste, josta vastaavat usein paikalliset yhdistykset talkootyönä.

Seurantalojen korjausavustus mahdollistaa kulttuurihistoriallisesti merkittävien talojen käyttämisen

Seurantalojen korjausavustus on valtionavustus, jota voivat saada yhdistykset ja yhteisöt, jotka omistavat vapaaseen kansalaistoimintaan tarkoitetun seurantalon. Korjausavustusten tarkoitus on säilyttää seurantalojen arvokasta rakennusperintöä sekä mahdollistaa talojen käytettävyyttä parantavat korjaukset. Puolet avustusta saavista taloista on luokiteltu kulttuurihistoriallisesti arvokkaiksi.

Honkamaja
Nuuksio-Seuran omistamaa Honkamajaa korjataan tänä vuonna seurantalojen korjausavustuksen turvin. © Kuva: Johanna Hakanen

Vuonna 2018 seurantalojen korjausavustuksia jaetaan 173 yhdistykselle. Tänä vuonna 73 prosentille hakijoista myönnetään avustusta. Avustussumma on keskimäärin 9843 € avustuksen saajaa kohti. Eniten avustuksia haettiin Uudellamaalla, Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla. Suurimpien avustusten saajien joukossa on tänä vuonna useita perinteisiä kaupunkien työväentaloja. Suurin yksittäinen avustus on 38 000 euroa ja se myönnetään salolaiselle Mathildedalin työväenyhdistykselle vesikatteen korjaamiseen.

Seurantalojen korjausavustus jaetaan veikkausvoittovaroista. Suomen Kotiseutuliitto vastaa seurantalojen korjausavustuksen jaosta ja tarjoaa asiantuntija-apua seurantalojen korjauksiin liittyvissä kysymyksissä.

www.kotiseutuliitto.fi

www.seurantalot.fi

Twitter: @seurantalot

Salon VPK
Salon VPK-talo. © Kuva: Johanna Hakanen