Hyppää sisältöön

Saunakylän pelastaminen palkittiin Keski-Suomen kulttuuriympäristöpalkinnolla

Uutinen 21.12.2017 klo 12.46
Juokslahden saunakylä Jämsä
Juokslahden saunakylä Jämsässä elokuussa 2017. © Kuva: John Hubbard.

 

Kahdeksannen kerran jaettu Keski-Suomen kulttuuriympäristöpalkinto myönnettiin tänä vuonna Suomen Saunakulttuuri ry:lle Jämsän Juokslahden saunakyläprojektin ansiokkaasta toteuttamisesta. Pelastusoperaatiossa Muuramessa sijainneelle saunakylälle on etsitty uusi paikka.

Juokslahden saunakylä katonkorjausta
Pärekaton tekoa Juokslahden saunoilla. © Kuva: John Hubbard.

Kulttuurihistoriallisesti merkittävien vanhojen saunarakennusten siirtämisen ja kunnostamisen lisäksi yhdistys on kerännyt julkisuutta saunakulttuurille ja perinteiselle rakentamiselle. Yhdistys on järjestänyt kunnostusnäytöksiä ja -talkoita. Juokslahteen nousevalla saunakylällä on vahva asema Keski-Suomen Saunamaakunnassa. Saunakylän tarkoitus on tutustuttaa uudet sukupolvet savusaunakulttuuriin elämyksien ja kokemuksien avulla.

Kunniakirjat Lemettilän tilalle ja Hankasalmen kotiseutuyhdistykselle

Unescon maailmanperintökohteen, Petäjäveden vanhan kirkon, naapurissa sijaitsevan Lemettilän tilan juuret ulottuvat 1600-luvulle saakka. Nyt tilalla toimii monipuolinen matkailuyritys. Lemettilän tilalla sen erityslaatuinen sijainti nähdään mahdollisuutena. Toimintaa vanhan kirkon ympäristössä kehitetään kokonaisuutena ja hyvässä yhteistyössä verkottuen.

Vuonna 1954 perustettu Hankasalmen kotiseutuyhdistys tekee väsymättä työtä kotiseudun arvokkaan kansanperinteen esilletuomiseksi, kehittämiseksi ja vaalimiseksi. Vaalittavana on kotiseutuarkisto, valokuvakokoelma, esinemuseo sekä museokylä ja siellä monien tapahtumien keskus, Hallan tupa. Henkisistä perintöä vaalitaan erilaisin tapahtumin, retkin ja näyttelyin.

Palkinto on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa ja juhlavuoden kunniaksi palkittavien valinnassa on korostettu teemoja Identiteetti, Maisema ja Yhdessä.

Kulttuuriympäristöpalkinnon myöntää Keski-Suomen maakunnan kulttuuriympäristöryhmä MAKU ja se on osa ryhmän kulttuuriympäristösitoumusta. Tavoitteena on nostaa esiin kulttuuriympäristön hoidon hyviä esimerkkejä, puurtajia ja osaajia.