Saunakulttuurin keidas ja betonibrutalistinen alakoulu palkittiin Helsingissä Rakentamisen Ruusulla

Uutinen 23.1.2017 klo 16.46

Helsingin rakennuslautakunnan vuotuinen tunnustuspalkinto, Rakentamisen Ruusu, jaettiin 10. tammikuuta laadukkaasta Helsingin rakennettuun ympäristöön liittyvästä työstä. Rakentamisen Ruusun 2016 saivat Hernesaaren Löylyn rakentamisen ja Roihuvuoren ala-asteen peruskorjauksen onnistumiseen vaikuttaneet keskeiset tahot.

Löyly on saunakulttuurin keidas

Hernesaaren Löyly edustaa suomalaista saunakulttuuria parhaimmillaan. Arkkitehtuuriltaan se on kansainvälistä tasoa. Löyly on luonut Helsinkiin elävää rantaviivaa alueelle, joka oli käyttämätöntä joutomaata. Se on elävöittänyt Hernesaarta oleellisesti ja antaa suuntaa alueen tulevan rakentamisen laatutasolle. Löyly tarjoaa vetovoimaisen nähtävyyden ja elämyksen.

loyly
Löyly palkittiin joutomaaksi mielletyn ranta-alueen haltuun ottamisesta arkkitehtonisesti elämykselliseksi virkistyksen ja saunakulttuurin keitaaksi. © Kuva: Helsingin rakennusvalvontaviraston kuvapankki

Ruusuvuoren suunnittelema Roihuvuoren koulu korjattiin alkuperäistä arkkitehtuuria kunnioittaen

Vuonna 1967 valmistunut Roihuvuoren koulu, kuuluu arkkitehti Aarno Ruusuvuoren keskeisten töiden joukkoon. Kohde edustaa Ruusuvuorelle tyypillistä pelkistettyä betonimodernismia. Palkinto annettiin aikansa betoniarkkitehtuurin parhaimmistoon lukeutuneen, jo puretuksi tuomitun koulurakennuksen yhtä aikaa hienovaraisesta ja nykyajan tekniset vaatimukset täyttävästä kunnianhimoisesta peruskorjauksen suunnittelusta. Vaativa korjaus on hoidettu hienosti säilyttäen Aarno Ruusuvuoren arkkitehtuurin ominaispiirteet. Arkkitehtuurin puhdaspiirteisyys ja selkeys on säilytetty, vaikkei teknisissä vaatimuksissa ole tingitty.

roihika
Roihuvuoren alakoulun peruskorjaustyö on vaatinut suunnittelijoilta kekseliäisyyttä ja nöyryyttä alkuperäistä arkkitehtuuria kohtaan, jottei uudistus muuta tai tuo uusia elementtejä arkkitehtuurin ehdottomuuteen ja askeettisuuteen. © Kuva: Helsingin rakennusvalvontaviraston kuvapankki

Kolme kunniamainintaa

Rakentamisen Ruusun pääpalkintojen lisäksi myönnettiin kunniamaininnat Kansalliskirjaston peruskorjauksesta, As Oy Kelarinteen porrashuoneen lasiseinän kunnostuksesta ja uusimisesta sekä yhteisöllisen tilan haltuunotosta ja toiminnasta Lapinlahden sairaalassa.

Lue lisää Helsingin kaupungin sivuita.