Hyppää sisältöön

Reittiopas johdattelee teollisuuden historiaan Helsingin Sörnäisissä

Uutinen 19.1.2017 klo 11.52
hiilihappotehdas
Sörnäisissä oli merkittävä teollisuusalue. Kuvassa hiilihappotehdas. © Kuva: Urrmas Hilapielin kokoelmat

Kallion Kulttuuriverkosto on laatinut Kallion seudun teollisuuden historiaa esittelevä kolmiosaisen Sörnäisten teollisuuden perintö –reittioppaan. Se esittelee noin 50 noin sadan vuoden ajalta itäisestä kantakaupungista toiminutta teollisuusyritystä ja laitosta. 

Sörnäinen oli merkittävä teollisuusalue

Sörnäisten rannoille kohosi 1800-luvun loppupuolella yksi Helsingin merkittävimmistä teollisuusalueista. Teollisuuslaitosten ketju ulottui lopulta Pitkänsillan kupeesta aina Vanhankaupunginlahdelle saakka, omaksi alueeksi muodostui Vallilan teollisuusalue.

Teollisuus alkoi kadota Sörnäisten perinteikkäistä kortteleista 1990-luvun laman ja uudenlaisen kaupunkirakentamisajattelun myötä. Osa teollisuuskortteleiden rakennuskannasta on nyt purettu. Jäljelle on jäänyt lähinnä  rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi katsotut rakennukset. Ne on muutettu lähinnä virastojen, toimistojen ja oppilaitosten tiloiksi. Teollisuutta on enää vähän ja lähinnä Vallilan alueella. Suvilahden ja Hermannin teollisuusalueiden painopiste on nyt puolestaan kulttuuritoiminnassa.

Reittikarttoina oppaassa 1960-luvun kartat

Nyt julkaistu teollisuuden perintö –reitti on osa Kulttuuriverkoston Kallion kävelyfestivaalia, jossa opastettujen kävelykierrosten lisäksi on julkaistu 15 omatoimikävelyopasta.

Esitteen reittikarttoina on käytetty Tauno Torpon 1960-luvulla piirtämiä Helsingin matkailukuvakarttoja. Kauniisti piirretyissä kartoissa on kuvattu 1960-luvulla toimineet itäisen kantakaupungin teollisuusalueet ja niiden merkittävimmät teollisuuslaitokset.

Tilaa opas