Hyppää sisältöön

Rakentamisen Ruusut OP Ryhmän toimitilahankkeelle ja Meripaviljongille

Uutinen 21.1.2016 klo 12.51
OP-Pohjolan uusi pääkonttori palkittiin Ruusulla onnistuneesta liiketila-arkkitehtuuristaan. Sisätiloissa korostuvat kotimaisuus ja luonto. Kuva: Henna Helander.
OP-Pohjolan uusi pääkonttori palkittiin Ruusulla onnistuneesta liiketila-arkkitehtuuristaan. Sisätiloissa korostuvat kotimaisuus ja luonto. © Kuva: Henna Helander.

Helsingin rakennuslautakunnan vuotuinen tunnustuspalkinto, Rakentamisen Ruusu, on jälleen jaettu. Tällä kertaa Ruusut menivät Vallilassa sijaitsevalle uudelle OP Ryhmän pääkonttorille sekä ravintola Meripaviljongille. Molemmat kohteet edustavat ajankohtaista täydennysrakentamista Helsingissä. Kunniamainintoja jaettiin Ruskeasuon siirtolapuutarhalle, Helsingin kaupungin asuntokohteelle sekä kalliolaiselle kahvilalle.

OP Ryhmän uusi toimitilarakennus on perusteluiden mukaan paluuta 1900-luvun alkuvuosikymmenten korkeatasoiseen pankki- ja liiketila-arkkitehtuuriin. JKMM Arkkitehdit Oy voitti OP-Pohjolan järjestämän arkkitehtuurikilpailun Vallilan korttelin julkisivun uudistamisesta ja yhden korttelin rakennuksen korvaavasta uudisrakennuksesta. Kilpailuvoitto laajeni kattamaan lähes koko korttelin ja pääosa korttelista on jo valmistunut.

Rakennus on yhdistetty taitavasti lähiympäristön vanhempaan rakennuskantaan, eikä se raadin mukaan suuresta mittakaavastaan huolimatta riko kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Puu-Vallilan luonnetta. Rakennuksen sisätiloissa korostuvat kotimaisuus, suomalainen luonto ja moderni perinne.

Hakaniemen Meripaviljonki sai Rakentamisen Ruusun paikan historiaa kunnioittavasta arkkitehtuuristaan. Kuva: Esko Tuomisto, Helsingin Työväenyhdistys ry.
Hakaniemen Meripaviljonki sai Rakentamisen Ruusun paikan historiaa kunnioittavasta arkkitehtuuristaan. © Kuva: Esko Tuomisto, Helsingin Työväenyhdistys ry.

Eläintarhanlahdella kelluva ravintolarakennus Meripaviljonki tukee Helsingin merellisyyttä ja rikastaa Siltasaaren historiallisesti arvokasta kaupunkikuvaa. Paviljongin julkisivujen haasteellinen muotokieli on tuottanut lukuisan määrän yksityiskohtia, joihin on paneuduttu hienosti. Myös sisätilat on suunniteltu maiseman ehdoilla.

Kunniamainintoja kolmelle erityyppiselle hankkeelle

Kunniamaininnan sai Brunakärr koloniträdgårdsförening r.f., byggkommittén (Ruskeasuon siirtolapuutarha ry:n rakennustoimikunta). Yhdistys on ponnistellut alueen arvojen säilyttämiseksi laatimalla historiaselvityksen ja mökkien sijoitusta ohjaavan kartan, rakentamisohjeet ja majan tyyppipiirustukset. Selvityksessä on myös inventoitu alueella käytetyt puutarhakasvit. Historiaselvitys on vankka pohja alueen asemakaavoitukselle.

Kunniamaininnan sai myös uudisrakennus Heka Viikinmäki Harjannetie 13. Pihaa reunustava neliosainen sivukäytävällinen kerrostalo on ansiokkaasti sovitettu haasteelliseen ympäristöön. Pihantasoiset parveketerassit edustavat uutta tilallista oivallusta. Huolellisella suunnittelulla, yhteistyöllä ja työmaan tahdolla on pihalla kasvavat vanhat puut saatu säilymään. Kohteessa panostettiin työmaan aikaiseen kosteudenhallintaan, esimerkiksi avoluhtikäytäviä käytettiin kuivina varastotiloina, jolloin asunnot olivat vapaana varastoinnista ja sisävalmistustyöt nopeutuivat.

IPI Kulmakuppilan onnistunut liiketilan uudistus palkittiin kunniamaininnalla. Kuva: Anders Portman, Suunnittelutoimisto Petra Majantie Oy.
IPI Kulmakuppilan onnistunut liiketilan uudistus palkittiin kunniamaininnalla. © Kuva: Anders Portman, Suunnittelutoimisto Petra Majantie Oy.

Lisäksi kunniamaininnan sai IPI Kulmakuppila (Porthaninkatu 13), joka on erinomainen esimerkki 1960-luvun kerrostalon liiketilan arkkitehtuurin elvyttämisestä. Avarien näyteikkunoiden läpi näkyvä kahvila kutsuu sisään, eikä tarvita päällekäyvää mainontaa tai teippauksia ikkunoissa. Kahvilatilassa on pienin keinoin toteutettu aikakauden henkeä, se on kaunis, rauhallinen, tasapainoinen ja hillitty.

Rakentamisen Ruusu on Helsingin kaupungin rakennuslautakunnan vuosittain antama tunnustus poikkeuksellisen laadukkaasta rakennettuun ympäristöön liittyvästä työstä. Rakentamisen Ruusun avulla rakennuslautakunta ja Helsingin kaupungin rakennusvalvontavirasto nostavat esille kohteita ja henkilöitä, jotka ovat edistäneet rakentamisen kulttuuria. Rakentamisen Ruusuja on jaettu vuodesta 1995.

Lisätietoja Helsingin kaupungin verkkosivuilta.