Hyppää sisältöön

Paikkarin torpan ympäristöä kunnostetaan

Uutinen 10.4.2017 klo 12.46
Paikkarin torppa panoraama
Paikkarin torppa on Suomen vanhimpia museoita ja ensimmäinen kansallisen muistomerkin aseman saavuttanut merkkihenkilön koti. © Kuva: Mathias Wahlberg.

Sammatissa sijaitsevan Elias Lönnrotin lapsuudenkodin ympäristö on päässyt umpeutumaan vuosien saatossa. Paikkarin torppaa hallinnoivan Senaatti-kiinteistön käynnistämillä kunnostustöillä siistitään alueen yleisilmettä, avataan umpeutuneita näkymiä ja palautetaan aluetta lähemmäs Elias Lönnrotin lapsuuden aikaista tilaa.

Aluetta avataan raivaamalla puita ja pensaita. Kyseessä ei ole metsätaloudellinen hakkuu, vaan kaadettavat puut on valikoitu yksitellen. Hoitotöitä tekee Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin Ketosirkka-hanke.

Monipuolisen tiedemiehen vaatimaton lapsuudenkoti

Kalevalan ja Kantelettaren kokoaja, suomen kielen professori ja lääkäri Elias Lönnrot (1802–1884) syntyi Paikkarin torpassa, jonka hänen räätäli-isänsä oli rakentanut vuoden 1800 paikkeilla Sammatin Haarjärven kylän yhteismaille.

Torppa sijaitsee Valkjärvestä nousevan rinteen yläreunassa. Se on tyypillinen lounaissuomalaisen pieneläjän asunto. Rakennus on säilynyt 1800-luvun alun asussa maalaamattomana ja malkakattoisena.

Vanhimman osan, tuvan lisäksi torppaan kuuluvat myöhemmin rakennetut eteinen ja kamari. Kivi- ja riukuaidan ympäröimässä pihapiirissä on lisäksi 1800-luvun alkupuolelta oleva hirsiaitta ja järvelle viettävässä rinteessä kaksi pärekattoista maakellaria. 

Muisto suurmiehen varhaisvaiheista

Valtio hankki torpan omistukseensa vuonna 1889 ja sitä ryhdyttiin kunnostamaan museoksi, muistona kansallisen suurmiehen varhaisvaiheista. Pihapiirin rakennuksia kunnostettiin ja sisätiloihin palautettiin sinne kuulunutta alkuperäistä esineistöä. Torpan läheisyyteen rakennettiin 1920-luvulla jugendtyylinen vahtimestarin asunto, navetta ja aitta.

Vuosien varrella Paikkarin torpan ja pihapiirin kunnostus on ollut hienovaraista ylläpitoa. Torppaa ja sen ympäristöä ehostettiin perusteellisemmin Lönnrotin syntymän 200-vuotisjuhlaa varten vuosien 2001–2002 aikana. Tuolloin torpassa konservoitiin sisäpintoja ja aitan malkakatto uusittiin perinteisiä työtapoja noudattaen.

Lohjan museo pitää Paikkarin torppaa auki kesäkaudella 7.6.–6.8.2017 keskiviikosta sunnuntaihin. Tuvassa voi tutustua Elias Lönnrotin kehtoon ja hänen mustaksi petsattu kanteleeseensa. Kamarissa on esillä Elias Lönnrotin käyttämiä ja hänen itsensä tekemiä esineitä, kuten kirjoitusteline ja kirjahylly.

Paikkarin torpan arvokasta rakennettua kulttuuriympäristöä hallinnoi ja hoitaa Senaatti-kiinteistöt yhteistyössä Museoviraston kanssa. Rakennuskannan restaurointitöiden ja maisemanhoidon suunnittelukumppanina tässä työssä toimii Arkkitehtitoimisto Livady Oy.