Oulujärven Ärjänsaarella vaalitaan luontoa, rikasta kulttuurihistoriaa ja arvokasta rakennusperintöä

Uutinen 28.9.2018 klo 8.46
Ärjänsaari tunnetaan pitkistä rannoista ja korkeista hiekkatörmistä.
Ärjänsaari tunnetaan pitkistä rannoista ja korkeista hiekkatörmistä. © Kuva: Metsähallitus.

 

Keskellä Kainuun mereksi kutsuttua Oulujärveä sijaitsee pitkistä hiekkarannoistaan ja korkeista rantatörmistään tunnettu Ärjänsaari. Saari toimi pitkään metsäyhtiön työntekijöiden lomaparatiisina, mutta vuonna 2017 valtio osti saaren luonnonsuojelualueeksi ja kaikille avoimeksi virkistyskohteeksi. Samalla saari siirtyi Metsähallituksen Luontopalvelujen hoitoon.

Lomamajoja ja järvirosvoja

Ärjänsaaren lomailijoilta. Kuva luultavasti 40- tai 50-luvulta. Kuva: Kainuun Museon kuva-arkisto.
Lomailijoita Ärjänsaarella 1940- tai 1950-luvulla. © Kuva: Kainuun Museon kuva-arkisto.

Monet retkeilijät tyytyvät nauttimaan Ärjän aurinkoisista rannoista päälaiturin läheisyydessä, mutta syvemmälle saareen kulkeva kohtaa monenlaista nähtävää. Saarella on useita vanhoja metsäyhtiön rakennuksia, joista monet ovat suojeltuja. Ärjänsaaren ylpeys ovat arkkitehtonisesti arvokkaat kajaanilaisen arkkitehti Eino Pitkäsen 1930-luvulla suunnittelemat lomamajat.

Rakennusten lisäksi kulttuurihistoriaa huokuvat saaren lukuisat tervahaudat sekä villit tarinat tervansoutajista ja heitä vaivanneista järvirosvoista. Ärjänsaaren yhteisöllisyydestä kertovat vanhat lehtileikkeet saaren talkoista ja kesäjuhlista.

Vanhat rakennukset kuntoon ja käyttöön

Saaren rakennukset ovat päässeet vuosien saatossa rapistumaan, ja talkoo- ja kesäjuhlaperinne on katkennut. Tänä kesänä saaressa on kuitenkin alkanut taas tapahtua. Oulujärvi Leaderin rahoittamassa hankkeessa Metsähallituksen Luontopalvelut on hoitanut saaren kulttuuriperintöä monin toimenpitein.

Saunala-mökki kunnostuksen alla.
Saunala-mökki kunnostuksen alla. © Kuva: Metsähallitus.

Ärjänsaaren 1950-luvulla rakennetusta Saunala-mökistä kunnostetaan lammaspaimenmaja ja 1930-luvun Kotila-mökki muutetaan kioskiksi. Rakennusten ominaispiirteet huomioiden tehtävät kunnostustyöt käynnistyivät kesäkuussa 2018. Työhön ovat osallistuneet Metsähallituksen asiantuntijoiden lisäksi harjoittelija Oulun yliopiston arkkitehtuurin osastolta sekä rakennuskonservaattori.

Mökeistä on jo kunnostettu kattoa, ulkovuorausta, hormeja ja perustuksia. Rakennusten vanhat, rakennushistoriallisesti arvokkaat maalikerrokset analysoitiin ja korjattavat rakennukset saavat tulevana kesänä uudet sisä- ja ulkovärit.

Ensi keväänä saapuvat lampaat

Saaren luonto- ja kulttuuriympäristöä on hoidettu myös talkoovoimin. Ärjänsaaressa järjestettiin viime kesänä viidet talkoot, joissa ahkeroi yli 80 talkoolaista sekä joukko Luontopalvelujen työntekijöitä. Talkoissa siivottiin saarta, valmisteltiin lammaslaidunaluetta ja tehtiin maisemanhoitotöitä. Rakennusten kunnostustalkoissa raaputettiin vanhaa maalia ja kunnostettiin ikkunoita. Kunnostusleirillä oli mukana lähialueiden asukkaiden lisäksi Jyväskylän yliopiston kulttuuriympäristön tutkimuksen opiskelijoita.

Ensi kesänä kunnostukset jatkuvat ja talkoitakin on luvassa lisää. Keväällä saareen saapuvat myös varsinaiset maisemanhoitajat eli lampaat. Laidunnuksen avulla hoidetaan vanhaa kulttuurivaikutteista lentoaluetta ja perinnebiotooppia, sekä pidetään alueen tervahautoja siisteinä.

Tervetuloa tutustumaan Ärjänsaareen!

Päivi Tervonen, kulttuuriperinnön erikoissuunnittelija, Metsähallitus
Anni Koskela, projektipäällikkö, Metsähallitus

Lue lisää: