Nyt juhlitaan porukan paikkoja ja yhteisiä ympäristöjä

Uutinen 7.9.2016 klo 11.55
nukketeatteri
Tänä viikonloppuna juhlitaan yhteisiä kulttuuriympäristöjä! © Kuva: Keskuspuiston puolesta -ryhmä

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät huipentuvat syyskuun toisena viikonloppuna

Euroopan kulttuuriympäristöpäivien pääviikonloppua vietetään 9.–11.9.2016. Yhteiseurooppalaisen tapahtuman teema on tänä vuonna Porukan paikat, yhteiset ympäristöt. Viikonlopun aikana tarjolla on kymmeniä erilaisia tapahtumia ja lisäksi kaikki suomalaiset on kutsuttu syömään yhdessä kulttuuriympäristössä!

Aikamatkoja, tarinaretkiä, avointen ovien päiviä ja keskusteluja –tapahtumat tarjoavat monia tapoja juhlia ja hoitaa kulttuuriympäristöä

Perjantaina Helsingissä Balderin salissa keskustellaan siitä, kuinka paikat muuttuvat ja kehittyvät kansalaisten käsissä ja Jämijärvi-Seuran Lyhtyjen yössä nähdään alueen historiaan liittyvä näytelmä Noiduttu hanuri.

Lauantaina Inarissa vieraillaan Sallivaaran historiallisella poroerotusaidalla, Pyhä-Luoston kansallispuistossa tehdään tarinaretki Karhunjuomalammelle ja Varkaudessa tavataan puretusta koulurakennuksesta jäljelle jääneillä kivirappusilla, jossa Yhteiskoulun muistot -performanssin jälkeen vuorossa on Silent Disco.

Sunnuntaina Lohjan ydinkeskustassa levähdetään mahdollisuuksien paikoissa niiden tulevaisuutta kuvitellen ja Helsingissä Pimenneet valkokankaat -kävelyretki vie osallistujat Kallion kadonneiden elokuvateattereiden maisemiin.

Seurantalopäivää vietetään myös osana kulttuuriympäristöpäiviä ja lukuisilla seurantaloilla on avoimet ovet.

Nämä ja monet muut tapahtumat löytyvät osoitteesta www.kulttuuriymparistopaivat.fi/tapahtumat.

lauritsala
Lauritsalan työväentalolla on avoimet ovet seurantalopäivänä. © Kuva: Lappeenrannan museot

Vietä omalla porukalla

Kulttuuriympäristöpäiviä voi viettää myös omalla porukalla, vaikka syömällä yhdessä. Kutsu syyskuun toisena viikonloppuna läheiset kotiisi kokkaamaan, lähde eväsretkelle ja nosta malja kulttuuriympäristöllesi! Kulttuuriympäristöpäivät ja Syödään yhdessä -hanke kutsuvat viettämään kulttuuriympäristöpäiviä yhteisiin ruokapöytiin ja avaavat somekeskustelun kulttuuriympäristön ja yhdessä syömisen merkityksestä. Keskusteluun voi osallistua käyttämällä aihetunnisteita #kulttuuriympäristöpäivät ja #syödäänyhdessä ja Facebookissa tapahtumakutsua klikkaamalla: Syödään yhdessä kulttuuriympäristössä.

syodaanyhdessa
Syyskuun toisena viikonloppuna syödään yhdessä kulttuuriympäristössä! Kuva: Syödään yhdessä -hanke.

Porukan paikat, yhteiset ympäristöt

Faron puiteyleissopimus kulttuuriperinnön yhteiskunnallisesta merkityksestä korostaa yhteisöjen merkitystä oman kulttuuriperintönsä ja -ympäristönsä hoidossa. Tänä syksynä 50 maassa 20 miljoonaa ihmistä juhlii Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä teemalla Heritage and Communities. Yhdistykset, kerhot, seurat, museot, koulut, kaveriporukat ja muut yhteisöt elävöittävät monenlaisia ympäristöjä. Yhteisöt korjaavat, käyttävät ja suunnittelevat erilaisia rakennuksia, ja rakentavat yhdessä jopa kokonaisia kerrostaloja. Porukat ja ryhmät järjestävät myös festivaaleja, kirpputoreja, talkoita ja kesäjuhlia. Lue lisää vuositeemasta: Porukan paikat, yhteiset ympäristöt.

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät

Kulttuuriympäristöpäivien tarkoituksena on huomata lähiympäristön arvot ja nähdä kulttuuriympäristö voimavarana ja hyvinvoinnin lähteenä. Oma arkiympäristö on arvokasta kulttuuriympäristöä, jota kannattaa juhlia ja hoitaa. Suomessa juhlitaan kuluvan vuoden aikana yli sadassa eri tapahtumassa, joista suurin osa järjestetään syyskuun toisena viikonloppuna.

Päiviä vietetään Euroopan neuvoston ja Euroopan komission aloitteesta. Suomessa kulttuuriympäristöpäiviä koordinoivat ympäristöministeriö, Suomen Kotiseutuliitto, Museovirasto, Opetushallitus ja Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura ry.

www.kulttuuriymparistopaivat.fi  
Twitter: @HeritageDaysFI
Facebook: www.facebook.com/EHDFinland
www.europeanheritagedays.com