Hyppää sisältöön

Nurkantakana.fi — Uusi kulttuuriympäristökasvatuksen aineisto julkaistu

Uutinen 30.3.2016 klo 12.45

Salainen puutarha, mobiilireitti maastossa vai aikamatka sadan vuoden taa? Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran ja Maaseudun Sivistysliiton uunituore yhteisjulkaisu tarjoaa joukon innostavia malleja, joissa toimitaan omassa lähiympäristössä 6-15 -vuotiaiden kanssa.

Nurkan takana kuvakaappaus
Kuvakaappaus Nurkantakana.fi-sivulta.

Alkuvuodesta 2016 julkaistu aineisto Nurkantakana.fi esittelee kymmenen käytännönläheistä kulttuuriympäristökasvatuksen esimerkkiä ympäri Suomen. Hauskat ja oivaltavat esimerkit on muokattu malleiksi, jotka on helppo ottaa kasvatuskäyttöön sellaisinaan tai soveltaa omaan tyyliin sopiviksi.

Ympäristöä lähestytään esimerkeissä muun muassa julkisen taiteen, puutarhakasvatuksen, paikallishistorian, yhdyskuntasuunnittelun ja sukupolvien kohtaamisen näkökulmista. Mallit sopivat moniin oppiaineisiin sekä etenkin laaja-alaisiin oppimiskokonaisuuksiin. Mallit toteuttavat vuonna 2016 voimaan tulevia esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelmien perusteita.

Nurkantakana.fi logo
 

Aineiston mallit välittävät lapsille ja nuorille kulttuuriympäristöön liittyviä taitoja ja kehittävät kulttuurin lukutaitoa sekä monipuolista ympäristösuhdetta. Omakohtainen, moniaistinen kokemus lähiympäristöstä rakentaa myös osallisuutta. Kulttuuriympäristökasvatuksella onkin kiinteä yhteys sekä sosiaalisen ja kulttuurisen identiteetin muotoutumiseen että kestävän kehityksen arvoihin.

Nurkantakana.fi on Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura ry:n ja Maaseudun Sivistysliiton yhteisjulkaisu. Se on osa vuosina 2014-2016 toteutettua Paikan tuntu -hanketta.

Nurkantakana.fi on avoin ja maksuton. Siihen voi tutustua verkossa joko kokonaisuudessaan tai ladata haluamastaan mallista kätevän pikaoppaan.

Tutustu aineistoihin: Nurkantakana.fi

Lisätietoja aineistoista voi kysyä Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seurasta.