Hyppää sisältöön

Nuoret veivät kulttuuriperinnön kännykkään

Uutinen 22.5.2018 klo 10.44
Mobiilireitti on valmistumassa myös Rauman museon ja Rauman historiakerhon yhteistyönä.
Mobiilireitti on valmistumassa myös Vanhasta Raumasta Rauman museon ja Rauman historiakerhon yhteistyönä. © Kuva: Evamaria Silvennoinen.

 

Nuorten näkemyksiä kulttuuriperinnöstä esille tuovassa hankkeessa museosta ja nuorten ryhmästä koostuvat yhteistyöparit toteuttavat Seinätön museo -alustalla historiaan ja kulttuuriperintöön liittyviä mobiilireittejä. Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran ja Suomen museoliiton yhdessä koordinoima Mobiilireittejä kulttuuriperintöön -hanke käynnistyi vuoden 2018 alussa ja se on yksi Kulttuuriperinnön eurooppalaisen teemavuoden hankkeista. Hankkeessa on mukana Kulttuuriperintökasvatuksen seuran historiakerhoja, koululuokkia ja museoita eri paikkakunnilta.

Keväällä 2018 mobiilireittejä toteuttamassa on ollut yläkouluikäisiä nuoria, tulevana syksynä mukana on myös alakoululaisia ja lukiolaisia. Hankkeen tavoitteena on tukea lasten ja nuorten osallisuutta kulttuuriperintöön, saada heidän äänensä kuuluviin ja vahvistaa museoiden asemaa osana monipuolisia oppimisympäristöjä.

Ensimmäinen reitti valmistui Vantaalla

Ensimmäinen valmistunut mobiilireitti on toteutettu vantaalaisten nuorten ja Vantaan kaupunginmuseon yhteistyönä.
Ensimmäinen valmistunut mobiilireitti on toteutettu vantaalaisten nuorten ja Vantaan kaupunginmuseon yhteistyönä. © Kuva: Evamaria Silvennoinen.

Kun yhteistyössä tehty mobiilireitti on valmis, vietetään reitin avajaisia. Ensimmäisen hankkeessa syntyneen mobiilireitin avajaisia vietettiin Vantaan kaupunginmuseolla toukokuussa osana Vantaan päivän juhlallisuuksia.

Seuraavaksi ovat valmistumassa Tampereen historiakerhon, Postimuseon ja Rupriikin yhteistyössä tekemä mobiilireitti, sekä Rauman historiakerhon ja Rauman museon mobiilireitti. Syksyllä reittejä on tulossa vielä kymmenkunta lisää. Hanke jatkuu vuoden 2018 loppuun.

Kaikki voivat suunnata mobiilireiteille

Valmistuneet reitit jäävät osaksi museon kokoelmia ja ne kootaan myös opimuseossa.fi -sivustolle, jossa ne ovat kenen tahansa kiinnostuneen käytettävissä. Vantaalla aiotaan hyödyntää nyt valmistunutta reittiä historian opetuksessa ensi vuonna. Reitin tehneet oppilaat tuumasivat, että paitsi opetusmateriaaliksi, reitti sopii myös niille, jotka eivät pääse paikan päälle ihmettelemään kohteita - pääseehän mobiilireitille vaikka kotisohvalta käsin.

Myös Tampereen nuoria kiehtoo ajatus siitä, että kuka tahansa voi tutustua heidän tekemäänsä reittiin, joka on tehty poimimalla mielenkiintoisia asioita museon näyttelystä. Rauman reitti taas esittelee tästä maailmanperintökohteesta nuorille tärkeitä paikkoja.

Lisätietoa ja reitit julkaisemisen jälkeen löytyvät osoitteesta opimuseossa.fi

Evamaria Silvennoinen, hankepäällikkö, Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura