Näyttely esittelee menetettyjä majakoita

Uutinen 28.6.2018 klo 9.45
Suursaaren Lounatrivin majakka vuonna 1933. Suursaari kuuluu nykyään Venäjälle.
Suursaaren Lounatrivin majakka vuonna 1933. Suursaari kuuluu nykyään Venäjälle. © Kuva: Suomen ilmavoimamuseo.

 

Suomen lukuisat majakat ovat osa rakennushistoriaa, kulttuurihistoriaa, merenkulun historiaa ja meriturvallisuutta. Ne ovat kotisaaria, tukikohtia, kiintopisteitä, muistoja ja monin paikoin myös sotavuosien taistelupaikkoja. Suomen merimuseon Menetetyt majakat -näyttely esittelee niitä majakoita, jotka Suomi on tavalla tai toisella menettänyt.

Myrskyjen ja sotien viemät majakat

Majakoita on kadonnut maisemasta esimerkiksi myrskyjen ja tuhotöiden takia. Sodat ovat vieneet niistä osan: majakoita on hävitetty suomalaisten omasta toimesta ja jotkut majakat on vihollinen tuhonnut. Eniten suomalaismajakoita on menetetty rauhanehtojen myötä tapahtuneiden alueluovutusten yhteydessä. Merimuseon kesän näyttely johdattaa tarinoiden ja valokuvien avulla kadonneen kulttuuriperinnön äärelle.

Osa majakoiden lumoa on niiden massiivisuudessa sekä sijainnissa ulkoluodoilla, säiden armoilla. Myös majakkasaarten elämä meren ympäröimillä karuilla luodoilla, erossa muusta yhteiskunnasta, on luonut myyttisyyttä niiden ympärille.

Monet menetetyt majakat ovat tuttuja ainakin niminä: Suursaari, Hanhipaasi ja Ruuskeri. Osasta jäi jäljelle vain kivijalka, mutta osa menetetyistä majakoista on yhä olemassa Suomen rajojen ulkopuolella.

Forum Marinumin tuottama näyttely perustuu Johanna Pakolan ja Seppo Laurellin samannimiseen tietokirjaan.

Menetetyt Majakat on avoinna Merikeskus Vellamossa 21.10.2018 asti.