Museoviraston kulttuuriympäristötiedoille tulossa uusi karttapalvelu

Uutinen 25.1.2016 klo 13.50
Kuvakaappaus Kulttuuriympäristön rekisteriportaalin aloitussivulta.
Kuvakaappaus Kulttuuriympäristön rekisteriportaalin aloitussivulta.

Museovirastovirasto ylläpitää ja välittää tietoja arkeologisista ja rakennetun ympäristön kulttuuriperintökohteista. Kulttuuriympäristön tietojärjestelmään kuuluu kaikille avoin Kulttuuriympäristön rekisteriportaali sekä asiantuntijoille tarkoitettu Museoverkko-palvelu. Museovirastossa on käynnistynyt hanke, jossa Kulttuuriympäristön tietojärjestelmän karttapalvelua uudistetaan ja luodaan yksi ja yhtenäinen karttakäyttöliittymä kaikille käyttäjille. Uusi karttapalvelu otetaan käyttöön syksyllä 2016.

Kulttuuriympäristön rekisteriportaalissa on mm. muinaisjäännösrekisteri, joka sisältää tiedot yli 30 000 rauhoitetusta muinaisjäännöskohteesta ja yli 10 000 muusta arkeologisesta kohteesta, sekä rakennusperintörekisteri, jossa on tietoja sellaisista suojelluista rakennuskohteista, joiden suojelutietojen ylläpito kuuluu Museovirastolle. Kulttuuriympäristön rekisteriportaalissa voi tutustua myös kulttuuriympäristöä koskeviin tutkimusraportteihin.

Kulttuuriympäristön karttapalvelua kehitetään niin, että kohteiden haku ja katselu kartalla olisi mahdollisimman helppoa ja sujuvaa. Karttapalvelussa tulee myös olemaan nähtävänä enemmän aineistoja kuin nykyisissä julkisen rekisteriportaalin ja Museoverkon karttasovelluksissa on. Karttapalvelu on tarkoitettu kaikille kulttuuriympäristötiedosta kiinnostuneille ja siitä tietoja tarvitseville.

Uuden karttapalvelun toteuttaa Sito Oy ja se otetaan käyttöön syksyllä 2016. Karttakäyttöliittymä toteutetaan avoimen lähdekoodin sovelluksena ja siinä hyödynnetään Oskari.org -ohjelmistoa, jonka kehittämisestä vastaa Maanmittauslaitos.

Karttapalvelua on tarkoitus laajentaa vuosina 2017-2018 liittämällä siihen aineistojen latausmahdollisuus sekä paikkatietopohjainen ilmoitus- ja palautetoiminto.

Lisätietoja hankkeesta paikkatieto@nba.fi tai Minna Ryyppö, minna.ryyppo@museovirasto.fi

Tutustu Museoviraston kulttuuriympäristön rekisteriportaaliin.