Hyppää sisältöön

Monumenttien adoptointi leviää pääkaupunkiseudulle – omakotiyhdistys adoptoi Vantaalla kaivoksen

Uutinen 16.1.2018 klo 10.15
Linnaisten Suuri Suokaivos
Linnaisten Omakotiyhdistyksen adoptoiman kaivoksen louhintakuopat ovat täyttyneet aikojen kuluessa vedellä. © Kuva: Andreas Koivisto, Vantaan kaupunginmuseo.

 

Pirkanmaalta alkunsa saanut monumenttien adoptointi leviää vähitellen myös pääkaupunkiseudulle. Vantaalla adoptoitiin loppusyksystä ensimmäinen monumentti, kun Linnaisten Omakotiyhdistys adoptoi Suuren Suokaivoksen Linnaisissa.

Linnaisten Omakotiyhdistyksen adoptoima Suuri Suokaivos on osa entistä Hämeenkylän kaivosaluetta. Hämeenkylä ja viereinen Jupperin kaivosalue Espoossa oli aikoinaan Helsingin seudun tärkeimpiä rautamalmin tuottajia. Louhinta alkoi Hämeenkylässä vuonna 1769 ja vuosina 1786–1788 alueella louhittiin yli 350 tonnia malmia muun muassa Fagervikin ja Mustion ruukkien tarpeisiin.

Kaivosalue koki uuden nousun, kun nykyisen Vantaankosken rannalle perustettiin vuonna 1837 Vantaan ruukki. 1840-luvulla ruukkiyhtiö joutui kuitenkin vaikeuksiin, sillä ruotsalainen takkirauta oli halvempaa, ja se lopetti toimintansa vuonna 1860.

Adoptoinnilla monumentit esille

Adoptoi monumentti -toiminnan on kehittänyt Pirkanmaan maakuntamuseo. Adoptoidut kohteet ovat usein olleet pitkään hylättyinä ja adoptointi tuo kohteille tapahtumia ja toimintaa. Vuonna 2016 Adoptoi monumentti -hanke sai Euroopan unionin kulttuuriperintöpalkintojen ja Europa Nostra -palkintojen Grand Prix -pääpalkinnon. Vantaan lisäksi myös Helsingin kaupunginmuseolla suunnitellaan monumenttien adoptointitoimintaa ja mallia on jo kokeiltu arkeologian harrastajien kanssa.

Adoptoinnin myötä Linnaisten kaivosalueella Vantaalla on tarkoitus tehdä hoitotoimia, jotka parantavat alueen viihtyisyyttä ja tuovat malminlouhinnan menneisyyden paremmin esille. Kaivosten ympäristö on päässyt vuosien saatossa metsittymään ja aluskasvillisuus on peittänyt kaivoskuopat ja muut rakenteet. Kaivosten pohjalle on kertynyt myös roskaa ja romua. Alueelle 1980-luvulla pystytetyt aidat ja opaskyltit ovat pahoin kuluneita ja kaipaavat uusimista.

Vantaan kaupunginmuseon ja Linnaisten omakotiyhdistyksen edustajat Linnaisten kaivoksella kevättalvella 2017. Kuva: Antti Yrjönen/Vantaan kaupunginmuseo.
Vantaan kaupunginmuseon ja Linnaisten omakotiyhdistyksen väkeä Linnaisten kaivoksella kevättalvella 2017. © Kuva: Antti Yrjönen, Vantaan kaupunginmuseo.

Hoitotoimet on tarkoitus tehdä luontoa kunnioittaen ja yhteistyössä Vantaan kaupunginmuseon, viheralueyksikön ja ympäristökeskuksen kanssa. Linnaisten Omakotiyhdistys on myös kiinnostunut tarjoamaan opastuksia kaivosalueella esimerkiksi koululaisille, jotta tieto kaivoksesta ja alueen paikallishistoriasta lisääntyisi.

Vantaan kaupunginmuseon arkeologi Andreas Koivisto kommentoi Vantaan ensimmäistä monumentin adoptointia tyytyväisenä ja toivoo sen jatkuvan.

– Adoptointia olisi hauska jatkaa Vantaalla. Toivottavasti tämä innostaisi muitakin adoptoimaan kulttuuriympäristökohteita. Aiomme museon kanssa aktiivisesti esitellä adoptiomahdollisuutta eri toimijoille ja toivotaan, että saadaan toimintaa laajennettua täällä Vantaalla.