Hyppää sisältöön

Monumenttien adoptointi alkoi myös Satakunnassa

Uutinen 14.6.2018 klo 12.30
Reposaaren Kappelinluodon kappelinpaikalle pystytettiin opastaulu kesällä 2014. Satakunnan Museon ystävät adoptoivat kohteen tänä vuonna.
Reposaaren Kappelinluodon kappelinpaikalle pystytettiin opastaulu kesällä 2014. Satakunnan Museon ystävät adoptoivat kohteen tänä vuonna. © Kuva: Leena Koivisto, Satakunnan Museo.

 

Adoptoi monumentti -toiminta on vapaaehtoistoimintaa, jonka tavoitteena on kannustaa kansalaisia oman lähiympäristönsä kulttuuriperintökohteiden hoitoon. Suomessa Pirkanmaalta lähtöisin oleva toiminta on nyt alkanut myös Satakunnassa. Kansalaisten kasvaneen kulttuuriympäristöön kohdistuvan kiinnostuksen myötä adoptiotoiminta on aiemmin levinnyt jo Keski-Suomeen ja Uudellemaalle.

Satakunnassa adoptiotoimintaa koordinoi Satakunnan Museo ja Satakunnan ensimmäiset monumentit on adoptoinut Satakunnan Museon ystävät -yhdistys. Museon ystävät ovat jo muutaman vuoden ajan hoitaneet Porin Lampaluodossa sijaitsevaa Tyltyn merimerkin rauniota. Nyt yhdistys adoptoi toisenkin muinaisjäännöksen, Reposaaren Kappelinluodossa sijaitsevan kappelinpaikan muistomerkin ympäristöineen.

Hoitaen vaalitaan yhteistä kulttuuriympäristöä

Adoptiokohteen hoito perustuu museon ja adoptoijaryhmän väliseen sopimukseen. Hoidettava kohde voi olla muinaisjäännös, kuten pronssikautinen röykkiö tai muu kulttuuriperintökohde. Adoptoija sitoutuu huolehtimaan kohteesta yhdessä museon kanssa laaditun hoitosuunnitelman mukaisesti. Hoitotoimia voivat olla esimerkiksi kasvillisuuden raivaus ja niitto sekä kohteen ympäristön siistiminen. Halutessaan adoptoijat voivat järjestää kohteella pieniä tapahtumia ja opastuksia.

"Adoptoiva taho voi olla kotiseutu- tai kyläyhdistys, mutta yhtä hyvin koulu, partiolippukunta tai vapaamuotoinen ystäväporukka", amanuenssi Leena Koivisto vinkkaa. "Esimerkiksi koululuokka voi adoptoida jonkin koulun lähistöllä sijaitsevan kohteen, jossa oppilaat vuosittain tekevät pieniä hoitotöitä. Samalla kun kerätään pois risut ja roskat opitaan paikallishistoriaa, vaalitaan omaa lähiympäristöä ja huolehditaan yhteisestä kulttuuriperinnöstämme."

Adoptoijilta ei vaadita aikaisempaa kokemusta, ennakkotietoja kulttuuriympäristöasioista tai alan erikoistaitoja. Adoptiotoiminnan on tarkoitus tuoda mukavaa yhdessä tekemistä ja elämyksiä. Kaikki teot yhteisen kulttuuriympäristön hoitamisessa ovat tärkeitä ja säilyttävät kulttuuriperintöä myös tulevia sukupolvia varten.

Lue lisää Satakunnan Museon verkkosivuilta