Hyppää sisältöön

Mistä löytyy Vuoden maisemateko 2016?

Uutinen 4.4.2016 klo 10.30

Vuoden maisemateko on tunnustus vapaaehtoisesta maisematyöstä. Maa- ja kotitalousnaisten kilpailussa etsitään pientä tai suurta maisematekoa, joka on muuttanut maisemaa paremmaksi. Kilpailussa valitaan ehdotusten perusteella maakuntien Vuoden maisemateot, jotka kilpailevat valtakunnallisesta tunnustuksesta. Kilpailu on osa Vihervuosi 2016 -teemavuotta.

Purotalkoot
Maisemateko voi olla vaikka puron kunnostaminen. © Kuva: Liisa Lohtander.

”Kilpailun tavoitteena on nostaa esille maiseman eteen tehty vapaaehtoistyö. Monet yhdistykset, talkooporukat ja yksittäiset henkilöt tekevät paljon merkittävää työtä kotimaisemansa parantamiseksi”, kiittelee kehityspäällikkö Hannele Partanen Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta.

Maisemateko voi olla esimerkiksi näkymien aukaisemista, raivaamista, rakennusten tai rakennelmien kunnostamista, luonnon monimuotoisuuden lisäämistä, rantojen hoitoa, kylämaiseman parantamista ja muita mitä monimuotoisimpia tekoja.

”Maisemaa voi kohentaa monella tapaa. Kilpailulla halutaan muistuttaa siitä, että maisema ei säily viihtyisänä, avoimena ja kauniina ilman hoitoa”, Partanen kertoo.

Vuoden maisemateko -tunnustus myönnetään toista kertaa. Vuonna 2015 kisaan saatiin 45 ehdotusta, joista valittiin 16 alueellista voittajaa. Valtakunnallisen Kilpailun voitti viime vuonna Köyliön Kankaanpään Kuninkaanlähteen puhdistustyö.

Vuoden 2016 Vuoden maisemateko -kilpailuun voi lähettää ehdotuksia syyskuun loppuun asti. Maakuntien parhaat maisemateot julkistetaan loka-marraskuussa ja koko Suomen voittaja joulukuussa 2016.

Tarkemmat kilpailuohjeet Maa- ja kotitalousnaisten verkkosivuilla.