Hyppää sisältöön

Mikä on Vuoden maisemateko 2017?

Uutinen 7.4.2017 klo 13.12

Maa- ja kotitalousnaiset etsivät pientä tai suurta maisematekoa, joka on muuttanut maisemaa paremmaksi. Kolmatta kertaa järjestävän Vuoden maisemateko -kilpailun teema on Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi ”itsenäisyyden merkit maisemassa” ja suojelija maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

Vuoden maisemateko
© Kuva: Maa- ja kotitalousnaiset.

Vuoden maisemateko on teko, joka nostaa esille paikallisen kulttuuriympäristön arvoja, historiaa, tapahtumia ja ominaispiirteitä, lisää yhteisöllisyyttä tai edistää kohteen säilymistä myös tuleville sukupolville. Tunnustuksen voi saada yksittäinen henkilö, paikallinen yhdistys, talkooporukka tai muu taho. Kilpailussa palkitaan maakunnallisia Vuoden maisematekoja, jotka kilpailevat valtakunnallisesta tunnustuksesta.

Kerro maisemasta, hoida kulttuuriympäristöä

Itsenäisyyden merkit maisemassa -teemaa saa toteuttaa vapaasti. Vuoden maisemateko voi esimerkiksi olla rakennusten tai rakennelmien kunnostusta tai kulttuurihistoriallisesti keskeisen alueen hoitoa tai hoidon suunnittelua, esimerkiksi muistomerkkialueen hoitoa.

Maisemateko voi myös olla aiempina juhlavuosina istutettujen Itsenäisyyden puiden ympäristön- ja maisemanhoito tai työnäytös, kuten maalinkeitto-, päre- tai niittotalkoot tai kiviaidankorjausnäytös. 

Kilpailuun voi lisäksi osallistua aineettomilla teoilla. Kulttuuriympäristöön liittyvän piirteen ja perimätiedon esille tuominen, historiallinen selvitystyö, kirjoitus, artikkeli, esitys tai valokuvanäyttely voidaan siis myös palkita.

Kilpailuaika päättyy syyskuun lopussa

Vuonna 2016 valtakunnallinen Vuoden maisemateko -tunnustus myönnettiin Keski-Suomeen Saarijärven Koskenkylä-Lehtolan kyläläisille Iso-Löytänän ja Saarijärven vesireitin välisen alueen kunnostamisesta. Vuonna 2015 kilpailun voitti Köyliön Kankaanpään Kuninkaanlähteen puhdistustyö Satakunnassa.

Tänä vuonna kilpailuun voi lähettää ehdotuksia syyskuun loppuun asti. Maakuntien parhaat maisemateot julkistetaan loka-marraskuussa ja koko Suomen voittaja marraskuussa 2017.

Tarkemmat kilpailuohjeet Maa- ja kotitalousnaisten verkkosivuilla


Lisätietoa aiheesta tässä palvelussa: