Hyppää sisältöön

Merenkurkun maailmaperintöalueen historialliset tuvat saivat kaivatun remontin

Uutinen 26.9.2017 klo 9.20
Rakentaja työssään Sommarön vanhalla vartiotuvalla Mustasaaressa.
Rakentaja työssään Sommarön vanhalla vartiotuvalla Mustasaaressa. © Kuva: Merja Aakko, Metsähallitus.

 

Merenkurkun saaristo on Suomen ainoa luontokohde Unescon maailmaperintölistalla. Upeiden luontokohteiden ja maankohoamisesta kertovien jälkien lisäksi alueelta löytyy runsaasti myös rakennusperintöä esimerkiksi paikallisiin elinkeinoihin, liikenteeseen ja puolustustoimintaan liittyen.

Viime kesänä useat maailmanperintöalueen rakennukset pääsivät Metsähallituksen kunnostuksen kohteiksi. Mustasaaren Sommarössä kunnostettiin vanhaa vartiotupaa entisellä linnakealueella. Alueella toimi vuosina 1940-2000 puolustusvoimien ammusvarikko ja rannikkotykistön linnake. Vartiotupa on siirretty paikoilleen 1940-luvulla, eikä sitä ole sen jälkeen kunnostettu. Tuvan lisäksi puolustusvoimien toiminnasta kertovat Sommarössä tiet, talojen perustat, tykkialustat, bunkkerit ja rannikkotykistön muistomerkki.

Björkörenin vuokratuvan pihassa on sauna- ja venevaja, joka sai uuden katon.
Björkörenin vuokratuvan pihassa on sauna- ja venevaja, joka sai uuden katon viime kesän korjauksissa. © Kuva: Merja Aakko, Metsähallitus.

Käyttö pitää rakennukset kunnossa

Myös Björkörenin vuokratupa sekä Paniken kylässä sijaitseva Vargiksen vuokratupa on kunnostettu. Molemmat ovat toimineet metsästäjien lepopaikkana ja kieltolain aikaan salakuljettajien tukikohtana. Remontit ja rakennusten käyttö takaavat vanhojen tupien säilymisen myös tulevaisuudessa.

- Jos kyseessä on arvokas rakennus tai maailmanperintökohde, on erittäin hyvä, jos kohde pysyy käytössä, Metsähallituksen kulttuuriperinnön erikoissuunnittelija Päivi Tervonen toteaa.

Vanhojen kohteiden kunnostuksessa periaatteena on ollut varovaisuus.

- Kohteet kantavat mukanaan historiallista viestiä, joka näkyy esimerkiksi rakennusmateriaaleissa ja -tekniikoissa, Tervonen kertoo.

Kaikkea ei ole kunnostuksissa voitu säilyttää, esimerkiksi Sommarössä on hirret ja takka alkuperäisestä rakennuksesta onnistuttu jättämään paikoilleen. Tuvat ovat vuokrattavissa kunnostusten jälkeen, joten Merenkurkun maailmaperintöalueella vieraillessa pääse yöpymään historiallisissa rakennuksissa.

Tutustu Merenkurkun maailmanperintöalueeseen

 

Lisää aiheesta tässä palvelussa: