Meidän itä -näyttelyssä kaupunkilaiset kertovat omasta Itä-Helsingistään

Uutinen 17.4.2018 klo 9.04
Meidän itä -näyttely. Haastattelemassa ja kuvaamassa Vuosaaren Hiekkajaalanrannassa.
Haastattelemassa ja kuvaamassa Vuosaaren Hiekkajaalanrannassa. © Kuva: Hanna-Liina Wäre.

 

Helsingin kaupunginmuseon Meidän itä on uudenlainen osallistava valokuvanäyttely, joka esittelee vuosaarelaisille ja kontulalaisille tärkeitä paikkoja ja niihin liittyviä tarinoita. Se on kuvaus siitä, millainen Itä-Helsinki on siellä asuvien silmin. Ostareita ja luontoa, rantamaisemia ja kerrostaloja, lapsuusmuistoja ja omaa kotiseutua – kaikkea tätä on Itä-Helsinki.

Näyttelyä tehdessä on kokeiltu uudenlaista aineistonkeruutapaa: pilottiprojektissa pop up -näyttely koostettiin yhteisöllisesti kaupunkikävelyillä Kontulassa ja Vuosaaressa. Meidän itä -projekti on osa Helsingin kaupunginmuseon ja Helsingin yliopiston Jaettu kaupunki -hanketta, jonka puitteissa on eri tavoin tutkittu ja dokumentoitu helsinkiläisten kokemuksia asuinympäristöistään. Projektiin osallistui 19 kaupunkilaista, jotka tavoitettiin sosiaalisen median sekä erilaisten yhteisöjen kautta. Projektin koordinaattorit vetivät kaupunkikävelyitä, joiden aikana osallistujat esittelivät ja kuvasivat itselleen tärkeitä paikkoja Kontulassa tai Vuosaaressa ja kertoivat niihin liittyviä muistoja ja tarinoita.

Kuvista ja kertomuksista on koostettu pop up -näyttely, joka on esillä huhtikuussa Vuosaaren Mosaiikkitorilla ja Kontulan kirjaston aukiolla Kontula Electronic -festivaalin yhteydessä. Myös näyttelyn kävijät voivat kertoa oman Itä-Helsinkiin liittyvän tarinansa näyttelyn yhteydessä ja jakaa oman paikkansa sosiaalisessa mediassa.

Projektin aikana syntyneitä valokuvia ja kerättyjä tarinoita tullaan tallentamaan Helsingin kaupunginmuseon kokoelmiin, Finnaan ja Helsinkikuvia.fi-palveluun.

Meidän itä -näyttely, Mosaiikkitori, Vuosaari 16.–18.4. ja Kontulan kirjaston aukio, Kontula 20.–22.4.