Hyppää sisältöön

Masalan kulttuuriympäristösitoumus kantaa vastuuta lähiympäristöstä ja luo yhteisöllisyyttä

Uutinen 28.11.2016 klo 17.48
masala2
Uuden kulttuuripolun avajaiset houkuttelivat paikalle paljon masalalaisia. Masalan asukasyhdistys päätti myös terävöittää toimintaansa tekemällä kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen. © Kuva: Pauli Saloranta

Masalan asukasyhdistys ry on kohta 40-vuoden ajan toiminut aktiivisesti itäisellä Kirkkonummella sijaitsevan kylän hyväksi. Toiminnan aikana on vaikutettu muun muassa lapsiperhevaltaisen asutuksen lähipalveluihin ja ympäristön siisteyteen.

Haluamme toimia esikuvana

Nyt yhdistyksen toimintaa haluttiin terävöittää tekemällä kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus. ”Masalan asukasyhdistyksessä sitoumus koettiin sekä hyvänä keinona pohtia oman toimintamme terävöittämistä että tuoda asukasyhdistyksen toimintaa enemmän esiin. Haluamme olla jatkossa entistä aktiivisempi yhdistys, joka toimii esikuvana yhteisöllisyyden luomisessa ja lähiympäristöstä huolehtimisessa”, asukasyhdistyksen hallituksen varapuheenjohtaja ja viestintävastaava Petra Vairimaa kertoo.

”Teimme sitoumuksen, koska haluamme osaltamme olla mukana edistämässä kestävää kehitystä ja haastaa myös muita mukaan toimimaan yhteisen ympäristömme hyväksi. Oma sitoumuksemme on melko konkreettinen. Pyrimme saamaan enemmän toimijoita mukaan vuosittaisiin kevätsiivoustalkoisiin ja lisäämään yhteisten tapahtumien määrää. Samalla haluamme kehittää asuinympäristön vapaaehtoistyöhön pohjautuvan toiminnan laatua ja siten arvostusta toimintaa ja asuinympäristöä kohtaan.”, Vairimaa jatkaa.

Masalan polku johdattaa kulttuuriperintöön

Aktiivinen asukasyhdistys on avannut tänä vuonna myös Masalan kulttuuripolun, joka tarjoaa tietoa kylän monipuolisesta kulttuuriympäristöstä ja paikallishistoriasta. Uudenmaan kulttuurirahaston tuella tuotetussa projektissa 14 eri kulttuuriympäristökohteesta tehtiin sekä tietopaketit asukasyhdistyksen verkkosivuille että maastoon sijoitetut kaksikieliset infotaulut. Kohteisiin tutustujia hyödyttävät myös polun informaation saaminen mobiililaitteeseen QR-koodien avulla ja sosiaalisen median kanavien kautta saatava lisätieto.

masala1
Masalan asukasyhdistys on aktiivinen: tänä vuonna on tehty kulttuuriympäristösitoumus ja avattu kulttuuripolku, joka tarjoaa tietoa kylän monipuolisesta kulttuuriympäristöstä. © Kuva: Pauli Saloranta

Polkua on jo käytetty mm. opetuksen ja ympäristökasvatuksen välineenä alueen kouluissa, varhaiskasvatuksessa ja harrastustoiminnassa. Yhdistyksen suunnitelmissa on Masalan polun käytettävyyden lisääminen ja elävöittäminen edelleen painetun vihkosen sekä muun muassa teatteriesitysten ja Euroopan kulttuuriympäristöpäivinä järjestettävien opastettujen kävelykierrosten avulla. ”Haluamme edistää yhdenvertaisuutta, joten tapahtumat ovat avoimia kaikille. Myös tapahtumien järjestämiseen voivat osallistua kaikki kiinnostuneet. Tervetuloa mukaan toimintaan!”, Vairimaa toivottaa.

Sitoumukseen voi tutustua Sitoumus2050.fi-palvelussa Masalan asukasyhdistyksen sitoumus -sivulla.

Masalan asukasyhdistyksen toimintaa voi tutustua sivulla www.masalanasukasyhdistys.fi

 

Haluatko lisää näkyvyyttä omalle työllesi? Tee sinäkin kulttuuriympäristösitoumus!