Maisemapäivää juhlistetaan 20.10.2020 valokuvakilpailulla ja maisemakävelyillä

Uutinen 19.10.2020 klo 13.10
Metallisessa piha-aidassa Moi -sana värikkäänä tekstiiligraffitina
Miltä Suomi näyttää maisemapäivänä? Kuvaa maisemasi 20.10.2020 ja osallistu valokuvakilpailuun. © Kuva: Hanna Hämäläinen

Kansainvälistä maisemapäivää vietetään tänä vuonna neljättä kertaa. Päivää voi juhlistaa esimerkiksi osallistumalla valokuvakilpailuun tai lähtemällä maisemakävelylle.

Osallistu Maisemapäivä 2020 valokuvakilpailuun

Kansainvälisen maisemapäivän kunniaksi järjestetään valokuvakilpailu, jonka teemana on ”Maisemapäivä 2020”.

Millaisissa maisemissa sinä vietät kansainvälistä maisemapäivää 20.10.2010? Valokuvaa päivän maisemia ja osallistu kilpailuun lähettämällä kilpailukuvasi viimeistään 25.10.2020 alla olevan Webropol -linkin kautta.

Kilpailun järjestää ympäristöministeriö. Voittaja palkitaan 500 € lahjakortilla Rajala Pro Shopiin. Joukko muita  kuvia palkitaan kirjapalkinnoin. 

Jaa maisemakuviasi myös Instagramissa #arkimaisema tunnisteella

Kansainväliseen maisemapäivään on valmistauduttu jo etukäteen Instagramissa arjen maisemia juhlistavalla #arkimaisema -valokuvakampanjalla. Käy katsomassa kuvia, osallistu myös itse ja innosta muitakin havainnoimaan arjen maisemia. Aihetunnisteella merkittyjä kuvia uudelleenjakaa kampanjatili @arkimaisema.

Osallistu maisemakävelylle

Kansainvälistä maisemapäivää voi juhlistaa lähtemällä kävelylle joko omin päin tai Maa- ja kotitalousnaisten asiantuntijoiden johdolla. Osa Maa- ja kotitalousnaisten kävelyistä järjestetään virtuaalisesti, joten niihin voi osallistua mistä päin Suomea vaan.

Maa- ja kotitalousnaisten kävelyt tiistaina 20.10. 

 • Etelä-Savo Mikkeli, virtuaalikävely
 • Keski-Pohjanmaa Ylivieskan Törmäjärvi
 • Pirkanmaa, Rapolan maisema-alue, virtuaalikävely
 • Pohjois-Karjala, Nurmes Ikolan museo
 • Pohjois-Pohjanmaa, virtuaalikävely
 • Varsinais-Suomi, Mynämäki, Mynälahti

ja keskiviikkona 21.10.

 • Keski-Suomi, Petäjävesi

Lisätietoa näistä ohjatuista maisemakävelyistä löytyy Maa- ja kotitalousnaisten verkkosivuilta.

Valokuvakilpailun voittaja palkitaan Maisemasymposiumissa 4.11.

Kansainvälisen maisemapäivän valokuvakilpailun voittaja palkitaan ympäristöministeriön järjestämässä Maisemasymposiumissa 4.11.2020.

Valokuvakilpailun voittajan palkitsemisen lisäksi tilaisuudessa palkitaan myös Suomen paras maisemahanke 2020, joka lähetetään ehdolle kilpailemaan Euroopan neuvoston maisemapalkinnosta.

Tilaisuudessa kuullaan myös monipuolisia puheenvuoroja ajankohtaisista maisema-asioista. Päivän ohjelma ja ilmoittautumislinkki julkaistaan piakkoin Kulttuuriymparistomme.fi -palvelun tapahtumakalenterissa.

Mikä maisemapäivä? 

 • Kansainvälistä maisemapäivää vietettään Euroopan neuvoston aloitteesta nyt neljättä kertaa.
 • Päivää vietetään vuosittain Eurooppalaiseen maisemayleissopimuksen ratifioineissa 40 maassa.
 • Eurooppalaisen maisemayleissopimuksen tavoitteena on suunnitella, hoitaa ja suojella maisemia.
 • Maisemapäivällä halutaan kiinnittää huomiota siihen, että maisemat ovat olennainen osa kaikkien kulttuuriperintöä, identiteettiä, hyvinvointia ja elinympäristön laatua sekä monimuotoisuutta. 
 • Maisemapäivän järjestävät ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus. Mukana yhteistyössä ovat Suomen Kotiseutuliitto, Maa- ja kotitalousnaisten Keskus, Museovirasto ja Viherympäristöliitto.
 • Maisemapäivä on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa.

Lisätietoja