Hyppää sisältöön

Löytöretkiä kulttuuriympäristöön: Sari Häkkinen

Vuonna 1957 valmistunut Louhunsalmen riippusilta yhdistää Säynätsaloa ja Lehtisaarta.
Vuonna 1957 valmistunut Louhunsalmen riippusilta yhdistää Säynätsaloa ja Lehtisaarta. © Kuva: Tiia Monto, lisenssi CC BY-SA 4.0.

 

Säynätsalon korttelit ja rannat

Useimmat tuntevat Säynätsalon Aalto-kohteet, kunnantalon ja Muuratsalon koetalon, mutta näillä minun kotisaarillani on myös muuta nähtävää. Kävelykierroksen kohteiksi kannattaa valita esimerkiksi Muuratsalon Haikan tunnelmallinen puutaloalue tai Lehtisaaren rintamamiestaloalueet. Kaiken kruunaavat tietysti Päijänteen rantamaisemat – niitä voi ihailla vaikkapa Muuratsalon Satasarvisen laelta tai Paljaspään näköalapaikalta.

Lue lisää: https://www.jyvaskyla.fi/saynatsalo/vapaaaika/retkeily

Luontoa ja kulttuuria Harjulla

Harju hallitsee Jyväskylän maisemaa ja tarjoaa komeat näkymät molemmin puolin kaupunkia. Varsinkin kesällä visiitti Harjulla on kuin luontoretki keskellä kaupunkia, mutta huipulle kiipeäminen kannattaa kaikkina vuodenaikoina. Vesilinnassa sijaitseva Luontomuseo on melko tuntematon mutta kiinnostava käyntikohde, jonka näyttelyt esittelevät Keski-Suomen luonnon ja kulttuuriympäristön erityispiirteitä. Ja jos pieni mainospuhe sallitaan, niin samassa rakennuksessa toimii myös erinomaisen hyvä ravintola.

Lue lisää: https://www.jyu.fi/erillis/museo/luonto

Uutta ja vanhaa kirkkoarkkitehtuuria

Kuokkalan kirkko.
Kuokkalan kirkko. © Kuva: Jyväskylän kaupunkiseurakunta.

Lomamatkoilla käyn usein kirkoissa ihailemassa niiden arkkitehtuuria ja taidetta, ja tarkoitukseni oli valita tähän ”suosikkilistaan” myös yksi kirkko. Hetken asiaa pohdittuani totesin, että omilta kotikulmilta ei ollutkaan helppoa valita yhtä suosikkia, vaan tästä tulikin kolmen kärki. Jyväskylän kaunein kirkko löytyy ehkä kuitenkin Taulumäeltä, sen yksinkertaisuus ja linjakkuus puhuttelee. Uutta ja erittäin vaikuttavaa arkkitehtuuria edustaa Kuokkalan kirkko, johon tutustuakseen kannattaa tehdä matka Jyväsjärven toiselle puolelle. Persoonallinen ja kotipaikkansa näköinen on myös pikkuruinen Säynätsalon kirkko vanerikattoineen.

Kirkkojen sisätiloihin voi tutustua myös Jyväskylän seurakunnan esittelyvideoilla:

Matkalla etelään

Jos matkaa 9-tietä Jyväskylästä kohti etelää, hienoja järvimaisemia voi poiketa ihastelemaan myös yhden Suomen maailmanperintökohteen, Struven ketjun, Oravivuoren pisteeseen. Paikalla on näkötorni, jonne on opastettu reitti.

Lue lisää: https://www.maanmittauslaitos.fi/tietoa-maanmittauslaitoksesta/teemat/struven-ketju

Museoviraston viestintäsuunnittelija Sari Häkkinen toimi Kulttuuriymparistomme.fi-palvelun päätoimittajana elokuuhun 2018 asti ja on tuonut palvelun toimituskuntaan viestinnällistä osaamista ja monenlaisia näkökulmia kulttuuriperintöön.

Julkaistu 17.8.2018 klo 13.16, päivitetty 17.8.2018 klo 13.16